Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 05:43

Το μπαντονεόν! Η ψυχή της μουσικής του Τάνγκο!

Από τις φτωχές ενορίες των εκκλησιών της Γερμανίας βρέθηκε στα Μπορντέλα του Μπουένος Αϊρες!

Το μπαντονεόν είναι η ψυχή της μουσικής του Τάνγκο! Αυτό το ασθματικό όργανο που μοιάζει με αναστεναγμό είναι άηχο χάρη σε ένα μοχλό που κλείνει τον αεραγωγό. Σχεδιάστηκε το 1854 από τον Γερμανό Χάινριχ Μπάντ στο Κρέφελντ για τη θρησκευτική μουσική! Προοριζόταν για τις φτωχικές ενορίες των εκκλησίών της Γερμανίας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα εκκλησιαστικό όργανο.

Οι Γερμανοί μετανάστες το έφεραν μαζί τους στην Αργεντινή στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου ενσωματώθηκε στη ντόπια μουσική. 
Η φτώχεια και η αθλιότητα έμεινε πιστή στο μπαντονεόν, όταν αντί για τις εκκλησίες, βρέθηκε στα μπορντέλα του Μπουένος Αϊρες και εκεί με την κλαψιάρικη φωνή του, εκτόπισε γρήγορα το φλάουτο από τη μουσική του Τανγκό και του δάνεισε το μελαγχολικό, γεμάτο πόνο ύφος του. 
Από αυτό το κρουστό παράγεται η μεγαλύτερη δύναμη απ'ότι από οποιοδήποτε άλλο όργανο του Τάνγκο!

 

 

 

Περιγραφή

Το μπαντονεόν είναι αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, το οποίο ανήκει στις κονσερτίνες και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Αργεντινή. Έχει σημαντικό ρόλο στην Orquesta Tipica, την ορχήστρα που χρησιμοποιείται στο Τάνγκο. Το μπαντονεόν, το οποίο ονομάστηκε bandonion από τον εφευρέτη του, τον Γερμανό Χάϊνριχ Μπαντ, κατασκευάστηκε αρχικά ως όργανο για την εκκλησιαστική μουσική και την καθημερινή λαϊκή μουσική, σε αντίθεση με τη συγγενική του κονσερτίνα, επίσης Γερμανικής προέλευσης, η οποία θεωρείτο παραδοσιακό όργανο. Το μπαντονεόν παίζεται κρατώντας το όργανο ανάμεσα στα δύο χέρια και τραβώντας ή σπρώχνοντάς το, πατώντας ταυτόχρονα ένα ή περισσότερα κουμπιά με τα δάχτυλα.

  

Σε αντίθεση με το ακορντεόν, το μπαντονεόν δεν έχει πλήκτρα όπως του πιάνου, αλλά κουμπιά και στις δύο πλευρές. Επίσης αντίθετα με το ακορντεόν, τα περισσότερα κουμπιά στο μπαντονεόν παράγουν διαφορετική νότα όταν αυτό ανοίγει από ό,τι όταν κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε πληκτρολόγιο είναι στην πραγματικότητα δύο: ένα για τις νότες που παράγονται όταν αυτό ανοίγει και ένα για τις νότες που παράγονται όταν αυτό κλείνει. Δεδομένου ότι το αριστερό και το δεξί πληκτρολόγιο διαφέρουν μεταξύ τους, ο οργανοπαίχτης πρέπει να εξοικειωθεί ουσιαστικά με τέσσερα πληκτρολόγια για να μάθει να παίζει. Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ του Αργεντίνικου και του Γερμανικού πληκτρολογίου.

Επιπρόσθετα, σε κανένα από αυτά τα πληκτρολόγια η σειρά των κουμπιών δεν αντιστοιχεί με τη σειρά των φθόγγων στην κλίμακα. Μερικά διαδοχικά κουμπιά σχηματίζουν τριάδες συγχορδίας, π.χ. τρία συνεχόμενα κουμπιά μπορούν να παράγουν τις νότες σολ, σι και ρε όταν το όργανο συμπιέζεται και τις νότες φα δίεση, λα και ντο όταν ο παίχτης το τραβάει - ένα παράδειγμα από το Αργεντίνικο μπαντονεόν. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την εκτέλεση απλής μουσικής με αρμονία I-V, αλλά είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να παίξει κομμάτια που περιλαμβάνουν περίπλοκες μελωδίες ή μουσικές φράσεις.

 

 

Απεριόριστες μουσικές δυνατότητες!

Με ποιόν τρόπο θα μορούσε καλύτερα σε αυτή τη μουσική να βρει την έκφρασή της η πανταχού παρούσα δυναμική ανάμεσα στους πόλους, αν όχι στο φύσημα και το σφίξιμο των καναλιών του, μέσα από τα οποία πολλές φορές μοιάζει να φυσαει η ίδια η ζωή;

Ο χειρισμός των τάστων δείχνει αρχικά να είναι πολύ μπερδεμένος και δύσκολος, αφού οι νότες είναι διαρρυθμισμένες σε σχήμα κουμπιών, και μοιάζουν με πούλια του ντόμινο που δύο παίκτες έστησαν στην τύχη. Τα κουμπιά της μπάσας πλευράς, αριστερά, δεν είναι σαν τα ακόρντα του ακορντεόν, - και ακόμα πιο ασυνήθιστο είναι ότι τα κουμπιά παράγουν διαφορετικό τόνο όταν τα πατάει ο μουσικός και διαφορετικό όταν τα αφήνει!

Ομως, όπως μας διαβεβαιώνουν οι μoυσικοί του μπαντονεόν, αυτό το χάος έχει το σκοπό του, αφού επιτρέπει να υπάρχει μια απεριόριστη ελευθερία σε μουσικές δυνατότητες! Αν το δούμε από αυτή την πλευρά, ταιριάζει απόλυτα με το Τάνγκο αφού αυτό είναι ένα από το χαρακτηριστικά του. Επιπλέον εξυπηρετεί τον γεμάτο δύναμη ρυθμό να παρακινήσει το σώμα να κινηθεί, όπως και οι μελωδικές διαδρομές της μουσικής. 

 

Από αυτό το κρουστό παράγεται η μεγαλύτερη δύναμη απ'ότι σε οποιοδήποτε άλλο όργανο του Τάνγκο. Δεν είναι τυχαίο που το μπαντονεόν υπάρχει σε πολλά κείμενα του Τανγκό, όπως στο "Bantoneon Arrabaler" η το "Che Bandoneon".

 

 

 

 

 

QUEJAS DEL BANDONEÓN

(τα παράπονα του μπαντονεόν)

Στο παρακάτω βίντεο η ORQUESTA του ANÍBAL TROILO ερμηνεύει το "QUEJAS DEL BANDONEÓN" (Τα παράπονα του Μπαντονεόν).

Ενα μουσικό αριστούργημα που έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1944 για να λάβει την απόλυτη διάκριση που θα το κατέτασσε μεταξύ των γνήσιων κλασικών. Ήταν τότε που το ηχογράφησε η Orquesta του Aníbal Troilo, σε μια έκδοση που άντεξε σίγουρα στο καταστροφικό πέρασμα του χρόνου!

Αυτό το υπέροχο μουσικό κομμάτι μας μεταφέρει στην καρδιά του Μπουένος Αϊρες, τη χρυσή εποχή του Αργεντίνικου Τάνγκο!

Tango Argentino y Cultura  •  2016 June 1 / 05:43

Διαβάστηκε 2275 φορές

Πολυμέσα

Facebook - Twitter

Χαρτης - Τοποθεσια

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κατηγορίες Προϊόντων

Τρόποι πληρωμής

Επικοινωνία

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξοχών 1, Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, Τ.Κ. 62122, Ελλάδα

Tel +30 23210 22068 Fax +30 23210 27737 Mob. +30 6993 607802

e-mail:biotropo@otenet.gr   url: www.biotropo.gr

ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Βιότροπο

Μεγ. Αλεξάνδρου 6Α  Πλατεία Εμπορίου Τ.Κ. 62124  Σέρρες  Ελλάδα

Tel +30 23210 24002 Fax +30 23210 24052  

e-mail: biotropo@otenet.gr

Ζείδωρος

Εξοχών 1 Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων Τ.Κ. 62122  Σέρρες  Ελλάδα

Tel. +30 23210 22068  Fax +30 23210 27737

e-mail: info@zeidoros.com