Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015 09:41

Kουρκουμάς: το αντικαρκινικό συστατικό της Ινδικής κουζίνας

Η προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή μας, ενδεχόμενα μας προστατεύει από πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων, από τη νόσο του Alzheimer και από πολλές ακόμη επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία μας.

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα  ριζωματοειδές πολυετές φυτό που προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Ονομάζεται και κιτρινόριζα και το κύριο συστατικό της είναι η κουρκουμίνη. Το μπαχαρικό, προέρχεται απο το ρίζωμα του φυτού Curcuma Longa, που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδών (συγγενής δηλαδή και του τζίντζερ), και είναι ιθαγενές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας. Είναι γνωστό και ως "κρόκος της Ινδίας", από το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του, που μοιάζει πολύ με αυτό του κρόκου! Λόγω του χαμηλότερου κόστους του, πολλές φορές χρησιμοποιείται αντί για αυτόν. Πιο σπάνια, μπορεί να το συναντήσετε και σαν τουρμέρικ, απο την Αγγλική του ονομασία, Turmeric ή Curcuma Domestica (Κουρκούμη η οικιακή), που συνήθως αναγράφεται στα συμπληρώματα διατροφής.

Βασικό συστατικό της Ασιατικής κουζίνας

Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ, αλλά και ως χρωστική, είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται και ως βασικό συστατικό της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία!

Τι είναι η κουρκουμίνη

Πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τον κουρκουμά, εστιάζουν στην ουσία κουρκουμίνη, που είναι κυρίαρχο συστατικό του. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική φαινόλη που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Μπορεί να εξαχθεί από τον κουρκουμά και πωλείται συχνά ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Η κουρκουμίνη έχει ταχύτερη επίδραση στον οργανισμό όταν λαμβάνεται από μόνη της.

Ιδιότητες της κουρκουμίνης

 • Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
 • Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
 • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης
 • Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση
 • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες
 • Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
 • Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλική με το στομάχι
 • Είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο
 • Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους
 • Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού
 • Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων
 • Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω σε πληγές. επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
 • Καταπολεμά την καταρροή και τα φλέγματα
 • Προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες
 • Κατά της αναιμίας
 • Κατά της διάρροιας
 • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη. Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρέθηκε ότι η έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανεστάλη πλήρως, σε περιπτώσεις που γινόταν κατανάλωση κουρκουμά. Σημειώθηκε επίσης μείωση των συμπτωμάτων σε προϋπάρχουσες περιπτώσεις αρθρίτιδας, αλλά και ευεργετική επίδραση της κουρκουμίνης στην θεραπεία της ηπατίτιδας.

Αντικαρκινική δράση

Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα. Μελέτη που διεξήχθη από το UCLA, διαπίστωσε ότι άτομα που έπασχαν από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου και κατανάλωναν δισκία κουρκουμίνης, κατάφερναν να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, ερευνητές στο  Πανεπιστήμιο του Τέξας,  βρήκαν  ότι η  κουρκουμίνη μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του πνεύμονα.

Κουρκουμάς και καρκίνος του Προστάτη

Σε άλλη μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς μπλόκαρε τους δύο γενετικούς υποδοχείς που είναι απαραίτητοι για την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη.  Αυτοί οι υποδοχείς είχαν αποκαλυφθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι μπορούσαν να προβλέψουν το βαθμό και το ρυθμό ανάπτυξης των ήδη υπαρχόντων όγκων. Σημειώθηκε ότι ο κουρκουμάς είναι ένας ισχυρός αναστολέας του κυτταρικού κύκλου όσο και της επιβίωσής  του στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.  Ο κουρκουμάς, “έχει αποτελέσματα και πέρα από τον καρκίνο του προστάτη και σε άλλες κακοήθειες, όπως ο καρκίνος του μαστού. Σε ό,τι αφορά όγκους ο κουρκουμάς μπορεί να έχει έναν αρκετά υποσχόμενο θεραπευτικό ρόλο.

 

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ο αντικαρκινικός ρόλος του κουρκουμά, είναι επίσης εμφανής και λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές, μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Maryland Medical, βρήκαν ότι ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο.

Βοηθά κατά της νόσου Alzheimer

Τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer στην Ινδία είναι το ένα τέταρτο αυτών στις ΗΠΑ, σε άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις σημαντικές ποσότητες κουρκουμά που χρησιμοποιούνται στην Ινδική διατροφή. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Duke εξετάστηκαν πάνω από 700 μελέτες που κατέληγαν στο συμπέρασμα για την ευεργετική επίδραση αυτού του μπαχαρικού κατά της νόσου του Alzheimer. Οι μελέτες βρήκαν ότι εκχυλίσματα που περιέχουν κουρκουμά, μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό των πλακών που επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλούν αυτή την ασθένεια.

Σε μία διαφορετική έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς παρατείνει τη ζωή και ενισχύει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων λειτουργώντας σαν νευρο-προστατευτική ασπίδα εναντίον της εξελικτικής πορείας της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι ο κουρκουμάς δρούσε ανασταλτικά στην βλαβερή συσσώρευση των αμυλοειδών ινιδίων γύρω από τις συνάψεις των νεύρων. Τα αμυλοειδή ινίδια είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ομαλές ηλεκτρικές και χημικές διαβιβάσεις στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μνήμης και τη διατήρηση της γνώσης.

Προσθέστε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Ένα από τα θετικά αυτού του συστατικού, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε συνταγή γιατρού για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το εντάξετε στη διατροφή σας. Ο κουρκουμάς είναι σχετικά φθηνός και μπορείτε να τον προσθέσετε στα φαγητά με διάφορους τρόπους.

 

Αν πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά ή την βρίσκετε πικρή και απωθητική, δοκιμάστε να προσθέσετε μια ή δύο κουταλιές σε σούπες ή στα κοκκινιστά και τα μαγειρευτά φαγητά. Θα προσθέσει γεύση στα φαγητά σας, χωρίς να επισκιάσει τη δική τους νοστιμιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το μπαχαρικό για να φτιάξετε τσάι.

Κουρκουμίνη και Πιπερίνη

Πρόσφατες μελέτες βρήκαν μια σχέση μεταξύ της απορρόφησης της κουρκουμίνης και της πιπερίνης, ένα συστατικό του μαύρου πιπεριού. Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών, επιτρέπει τη μέγιστη απορρόφησή τους και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε, οτι όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσαι, αυξάνεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό. Επίσης, το ιδιο αποτέλεσμα φέρνει και ο συνδυασμός του με κάποια λιπαρή ουσία, πχ. ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο. Τόσο η κουρκουμίνη όσο και η πιπερίνη κυκλοφορούν και ως συμπληρώματα διατροφής.

Ο κουρκουμάς ως συμπλήρωμα διατροφής

Αν θέλετε να επωφεληθείτε στο μέγιστο βαθμό από τη λήψη του, ή για να ενισχύσετε κάποια θεραπεία που ακολουθείτε, μπορείτε να λάβετε τον κουρκουμά ως συμπλήρωμα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής κουρκουμά περιέχουν συνήθως υψηλά ποσοστά κουρκουμίνης.

 

Κουρκουμάς και απώλεια βάρους

Αυτό το φωτεινό πορτοκαλί «δυνατό» μπαχαρικό της Ινδίας, βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος.

 

 

Κουρκουμάς και διαβήτης

Ο Κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

 

Εξωτερική χρήση του Κουρκουμά
Πανάδες: Η χρήση του, είναι μία από τις πολλές ιδανικές φυσικές θεραπείες των πανάδων.  Η τακτική χρήση κρέμας που θα κάνουμε με κουρκουμά, χυμό λεμονιού και πολτοποιημένο αγγούρι βοηθάει στην θεραπεία των πανάδων.
Αναμειγνύουμε κουρκουμά με σησαμέλαιο - ή παίρνουμε ίσες ποσότητες από κουρκουμά και σουσάμι και με την βοήθεια του νερού (καλό θα είναι να είναι αποσταγμένο) κάνουμε μία παχύρρευστη κρέμα και την απλώνουμε στις πανάδες για είκοσι λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Αποχρωματισμός του δέρματος και σημάδια ακμής

Ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και  στην  κοσμε-τολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής. Αναμείξτε κουρκουμά  με λίγο χυμό λεμονιού ή λάϊμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Η περιοχή  που θα το απλώσετε ίσως  να πάρει  μία  κίτρινη απόχρωση, η  οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.

 

 

 
 

Συνταγή για το χρυσό ρόφημα με κουρκουμά

(για ένα ποτήρι)

 • 3 κούπες φυτικό γάλα της προτίμησής σας (αμυγδάλου, σόγιας, κινόα, ρυζιού, φουντουκιού κ.α.)
 • 1 κουταλιά σούπας κουρκουμά καλής ποιότητας
 • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
 • 1 πρέζα γαρύφαλλο
 • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
 • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
 • 3-4 κουταλιές χαρουπόμελο ή μέλι
 • 1 κούπα καθαρό νερό

Εκτέλεση: Σιγοβράστε τα μπαχαρικά και το νερό για 10 λεπτά. Σουρώστε και προσθέστε το χαρουπόμελο ή το μέλι και το φυτικό γάλα. Αν θέλετε μία πιο γρήγορη λύση, βράστε νερό στο βραστήρα σας, τοποθετείστε το σε ένα μπλέντερ μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να αναμειχθούν όλα ομοιόμορφα. Και τέλος, σουρώστε και προσθέστε το μέλι και το γάλα.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Έγχυμα Κουρκουμά
Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Κουρκουμάς και Αγιουβέρδα
Διάφορα χημικά συστατικά έχουν απομονωθεί από αυτό το μπαχαρικό, όπως είναι οι πολυφαινόλες, τα τιτερπένια, οι στερόλες και τα αλκαλοειδή. Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουρκουμινη εχει γευση "γηινη", πικρη, πικάντικη και είναι εξαιρετικά πτητική, ενώ το χρώμα της δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο. Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουβέρδα, και χρησιμοποιείται για να γιατρέψει μια σειρά απο παθήσεις και συμπτώματα.
   
Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα εδειξαν οτι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμική, αντιφλεγμονώδη, κατά της αρθρίτιδας ακόμη και αντικαρκινική, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας
Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacognosy Magazine με τίτλο «Η κουρκουμίνη εξασθενεί τη νευροτοξική δράση του φθορίου: αποδείξεις in vivo», ενισχύει την υποψία ότι το φθόριο είναι πράγματι μια ουσία που βλάπτει τον εγκέφαλο αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχει ένα φυσικό μπαχαρικό που παρέχει προστασία από τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που οφείλονται σ’ αυτό.
Το κάρυ
Δεν πρέπει ο κουρκουμάς να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο, κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.


Χρήσεις του κουρκουμά στη μαγειρική
Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του κουρκουμά, εκτός απο την απλή χρήση του σαν μπαχαρικό, μπορούμε να εισάγουμε συστηματικά στην δίαιτα μας, μια ποσότητα εως ενα γεμάτο κουταλάκι του καφέ, την ημέρα. Μπορούμε να το προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος σε πολλά παρασκευάσματα, στις σάλτσες, στο γιαούρτι, αλλά και σε ροφήματα.
   Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε.
 
   Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά.
σε σούπες λαχανικών ή κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια.
 

   σε όσπρια, όπως φακές φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο κ.τ.λ.

 •  σε πατατοσαλάτα

  σε μίγμα μαζί με τζίντζερ

 

 

 

   
Αλλες ιδιότητες του Κουρκουμά
Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια.

Προφυλάξεις

Σε αυξημένες δόσεις μπορεί να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.

 
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 Adhvaryu, MR, Reddy, Ν, και νβκηβΓΪΗ, BC Πρόληψη της ηπατοτοξικότητας λόγω αντι θεραπεία της φυματίωσης: μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση. Παγκόσμιο J Gastroenterol. 08.14.2008? 14 (30): 4.753 - 4.762.

Agarwal, ΚΑ, Tripathi, CD, Agarwal, ΒΒ, και Saluja, Σ Αποτελεσματικότητα της κουρκούμη (κουρκουμίνη) στον πόνο και μετεγχειρητική κόπωση μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Surg Endosc. 06.14.2011? Προβολή αφηρημένο.

Arun, Ν και Nalini, Ν αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στο σάκχαρο του αίματος και πολυόλη μονοπάτι σε διαβητικούς αρουραίους albino. Φυτικά τρόφιμα Hum.Nutr. 2002? 57 (1): 41-52.

Ashok, Ρ και Meenakshi, Β αντισυλληπτική δράση του φυτού Curcuma longa (L.) σε αρσενικούς αρουραίους albino. Ασίας J Androl 2004? 6 (1): 71-74.

Belcaro, Γ, Cesarone, MR, Dugall, Μ, Pellegrini, L., Ledda, Α, Grossi, MG, Togni, S., και Appendino, Γ μητρώου αξιολόγησης του προϊόντος του Meriva (R), ένα κουρκουμίνη -phosphatidylcholine συγκρότημα, για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Panminerva Med 2010? 52 (2 Συμπλ 1): 55-62.

Bundy, R. Walker, AF, Middleton, RW, και Booth, εκχύλισμα J. Turmeric μπορεί να βελτιώσει ευερέθιστου εντέρου συμπτωματολογία του συνδρόμου σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες: μια πιλοτική μελέτη. J Med Altern.Complement. 2004? 10 (6): 1015-1018.

Chainani-Γου, Ν, Madden, Ε, Lozada-Νουρ, F., και Silverman S νεώτερος κουρκουμινοειδών υψηλής δόσης είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων και σημείων της προφορικής ομαλός λειχήνας. J Am Acad Dermatol 2012? 66 (5): 752 - 760.

Chopra, Α, Lavin, Ρ, Patwardhan, Β, και Chitre, Δ 32-εβδομάδων, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική αξιολόγηση της RA-11, ένα Ayurvedic φάρμακο, για την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων. J Clin Rheumatol. 2004? 10 (5): 236 - 245.

Chuengsamarn, S., Rattanamongkolgul, S., Luechapudiporn, R., Phisalaphong, C., and Jirawatnotai, S. κουρκουμίνη εκχύλισμα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Diabetes Care 2012? 35 (11): 2121-2127.

Ciolino, η HP, Daschner, PJ, Wang, ΤΤ, και Yeh, GC Επίδραση της κουρκουμίνης στον υποδοχέα αρύλιο υδρογονανθράκων και το κυτόχρωμα P450 1A1 σε MCF-7 ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. ΒίοοΓΤβΓΠ. 15.07.1998? 56 (2): 197-206.

Hanai, H., Iida, Τ, Takeuchi, Κ, Watanabe, Φ, Maruyama, Υ, Andoh, Α, Tsujikawa, Τ, Fujiyama, Υ, Mitsuyama, Κ, SATA, Μ, Yamada, Μ Iwaoka, Υ, Kanke, Κ Hiraishi, Η, Hirayama, Κ, Arai, Yoshii, S., Uchijima, Μ, Nagata, Τ, και Koide, Υ Η θεραπεία συντήρησης με κουρκουμίνη για την ελκώδη κολίτιδα: τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Clin Gastroenterol.Hepatol. 2006? 4 (12): 1502-1506.

Θεραπεία Holt, PR, Katz, S., και Kirshoff, R. κουρκουμίνη σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: μια πιλοτική μελέτη. Dig.Dis.Sci. 2005? 50 (11): 2191-2193.

Χου, GX, Liang, Γ, Chu, Υ, Λι, Χ, Lian, QQ, Lin, Η, Ο, Υ, Huang, Υ, Hardy, DO, και Ge, RS παράγωγα κουρκουμίνη αναστέλλει όρχεων 17β-υδροξυστεροειδούς αφυδρογονάσης 3., Bioorg. 04.15.2010? 20 (8): 2549-2551.

Jain, SK, Rains, J., Croad, J., Larson, Β, and Jones, Κ κουρκουμίνη συμπλήρωση μειώνει ΤΝΡ-άλφα, IL-6, IL-8 και MCP-1 έκκριση σε υψηλής γλυκόζης αγωγή καλλιεργήθηκαν μονοκύτταρα και τα επίπεδα στο αίμα του ΤΝΡ-άλφα, IL-6, MCP-1, γλυκόζη και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε διαβητικούς αρουραίους. Antioxid.Redox.Signal. 2009? 11 (2): 241-249.

Χουάν, H., Terhaag, Β, Cong, Ζ, Bi-Κούι, Ζ, Rong-Hua, Ζ, Φενγκ, W., Fen-Li, S., Χουάν, S., Jing, Τ , και Wen-Xing, Π απροσδόκητη επίδραση των ταυτόχρονα χορηγούμενων κουρκουμίνης στη φαρμακοκινητική της ταλινολόλη σε υγιείς εθελοντές κινέζικα. Eur.J Clin Pharmacol 2007? 63 (7): 663-668.

Khajehdehi, Ρ, Zanjaninejad, Β, Αφλακί, Ε, Nazarinia, Μ, Azad, F., Malekmakan, L., και Dehghanzadeh, GR προφορική συμπλήρωση του κουρκούμη μειώνει πρωτεϊνουρία, αιματουρία, και της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που πάσχουν από υποτροπιάζουσα ή νεφρίτιδα λύκου πυρίμαχων: μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. J Nutr 2012 Ren? 22 (1): 50-57.

Koosirirat, C., Linpisarn, S., Changsom, D., Chawansuntati, Κ, και Wipasa, J. Διερεύνηση της αντι-φλεγμονώδη δράση του φυτού Curcuma longa σε Helicobacter pylori-μολυσμένους ασθενείς. Int Immunopharmacol. 2010? 10 (7): 815-818.

Kositchaiwat, C., Kositchaiwat, S., and Havanondha, J. Curcuma longa Linn. στην θεραπεία του γαστρικού έλκους σε σύγκριση υγρό αντιόξινο: μία ελεγχόμενη κλινική δοκιμή. J Med.Assoc.Thai. 1993? 76 (11): 601 - 605.

Kusuhara, Η, Furuie, Η, iNANO, Α Sunagawa, Α, Yamada, S., Wu, C., Fukizawa, S., Morimoto, Ν, Ieiri, Ι, Morishita, Μ, Sumita, Κ, ΛΛαγαΚαΓα, H., Fujita, Τ, Maeda, Κ, και Sugiyama, μελέτη αλληλεπίδρασης Υ Φαρμακοκινητικές σουλφασαλαζίνηε σε υγιή άτομα και η επίδραση της κουρκουμίνης ως μια in vivo αναστολέας της BCRP. Br J Pharmacol 2012? 166 (6): 1793-1803.

Madkor, ΥΕ, Mansour, ΝΔ, και το Ραμαζάνι, Γ ρυθμιστικές επιδράσεις του σκόρδου, τζίντζερ, κουρκούμη και το μίγμα τους σχετικά με την υπεργλυκαιμία, δυσλιπιδαιμία και το οξειδωτικό στρες σε στρεπτοζωτοκίνη-νικοτιναμίδη διαβητικούς αρουραίους. Br J Nutr 2011? 105 (8): 1210-1217.

Mahesh, Τ, Balasubashini, σκλήρυνση κατά πλάκας, και Menon, VP Επίδραση της φωτο-ακτινοβολημένα θεραπεία κουρκουμίνη έναντι του οξειδωτικού στρες σε στρεπτοζωτοκίνη διαβητικούς αρουραίους. J Med.Food 2005? 8 (2): 251-255.

Mahesh, Τ, Σρι Balasubashini, ΜΜ και Menon, VP Φωτο-ακτινοβολημένα συμπλήρωση κουρκουμίνη σε στρεπτοζοτοκίνη διαβητικούς αρουραίους που επάγονται: επίδραση στη λιπιδική υπεροξείδωση. Θεραπεία του 2004? 59 (6): 639-644.

Mishra, RK και Singh, SK αναστρέψιμη επίδραση της γονιμότητος του υδατικού εκχυλίσματος ρίζωμα του φυτού Curcuma longa L. σε αρσενικά ποντίκια εργαστηρίου. Αντισύλληψη 2009? 79 (6): 479-487.

Murugan, P. και Pari, L. Επίδραση της τετραϋδροκουρκουμίνη στην μεμβράνη των ερυθροκυττάρων δεσμεύεται ένζυμα και αντιοξειδωτική κατάσταση στην πειραματική τύπου 2 διαβητικούς αρουραίους. J Ethnopharmacol. 25.09.2007? 113 (3): 479-486.

Nayak, S. και Sashidhar, RB Μεταβολικό παρέμβαση της τοξικότητας αφλατοξίνης Β1 από κουρκουμίνη. J Ethnopharmacol. 02.17.2010? 127 (3): 641-644.

Naz, RK Μπορεί κουρκουμίνη παρέχουν ένα ιδανικό αντισυλληπτικό; Mol.Reprod.Dev 2011? 78 (2): 116-123.

Νισιγιάμα, Τ, Mae, Τ, Kishida, H., Tsukagawa, Μ, Mimaki, Υ, Kuroda, Μ, Sashida, Υ, Takahashi, Κ, Kawada, Τ, Nakagawa, Κ, και Kitahara, Μ κουρκουμινοειδή και σεσκιτερπενοειδών στην κουρκούμη (Curcuma longa L.) καταστείλει μια αύξηση στο επίπεδο της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς τύπου 2 ποντικούς ΚΚ-Αγ. J Agric.Food Chem. 23.02.2005? 53 (4): 959-963.

Oetari, S., Sudibyo, Μ Ταξιάρχη, JN, Samhoedi, R. και Vermeulen, ΝΡ Επιδράσεις της κουρκουμίνης στο P450 και S-τρανσφεράση γλουταθειόνης δραστηριότητες σε ήπαρ αρουραίου. Biochem Pharmacol 12.01.1996? 51 (1): 39-45.

Παναχί, Υ, Sahebkar, Α, Αμίρι, Μ, Davoudi, SM, Beiraghdar, F., Hoseininejad, SL, και Kolivand, Μ Βελτίωση του θείου μουστάρδας που προκαλείται από χρόνιο κνησμό, την ποιότητα ζωής και την αντιοξειδωτική κατάσταση με κουρκουμίνη : Αποτελέσματα της μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Br J Nutr 2012? 108 (7): 1272-1279.

Παναχί, Υ, Sahebkar, Α, Parvin, S., και Saadat, Α Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της κουρκουμίνης σε ασθενείς με χρόνια θείου μουστάρδα προκαλείται από δερματικές επιπλοκές. Ann.Clin Biochem. 2012? 49 (Pt 6): 580 - 588.

Patumraj, S., Wongeakin, Ν, Sridulyakul, Ρ, Jariyapongskul, Α Futrakul, Ν και Μπούνναγκ, S. συνδυασμένα αποτελέσματα της κουρκουμίνης και της βιταμίνης C για την προστασία της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην ίριδα του ιστού του επαγόμενου από STZ διαβητικούς αρουραίους. Clin Hemorheol.Microcirc. 2006? 35 (4): 481-489.

Pavithra, ΒΗ, Prakash, Ν και Jayakumar, Κ Τροποποίηση της φαρμακοκινητικής του νορφλοξακίνη μετά από στοματική χορήγηση της κουρκουμίνης σε κουνέλια. J Vet.Sci. 2009? 10 (4): 293-297.

Satoskar, RR, Shah, SJ, και Shenoy, ΓΓ Αξιολόγηση του αντι-φλεγμονώδη ιδιοκτησία της κουρκουμίνης (diferuloyl μεθανίου) σε ασθενείς με μετεγχειρητική φλεγμονή. Int.J Clin Pharmacol Ther.Toxicol. 1986? 24 (12): 651-654.

Seo, ΚΙ, Choi, MS, Jung, UJ, Kim, HJ, Yeo, J., Jeon, SM, και ο Lee, MK Επίδραση της κουρκουμίνης συμπληρωμάτων στη γλυκόζη του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης δραστηριότητες που σχετίζονται με την ομοιόσταση του ενζύμου σε διαβητικούς db / db ποντίκια. Mol.Nutr.Food Res 2008? 52 (9): 995 - 1004. Προβολή αφηρημένο.

Srinivasan, Μ Επίδραση της κουρκουμίνης στο σάκχαρο του αίματος, όπως φαίνεται σε ένα διαβητικό άτομο. Ινδικό J Med Sci 1972? 26 (4): 269-270.

Srivastava, KC, Bordia, Α, και Verma, SK κουρκουμίνη, ένα σημαντικό συστατικό των μπαχαρικών κουρκούμη (Curcuma longa) αναστέλλει τη συσσώρευση και μεταβάλλει το μεταβολισμό των εικοσανοειδών στα ανθρώπινα αιμοπετάλια. Οι προσταγλανδίνες Leukot.Essent.Fatty Acids 1995? 52 (4): 223-227.

Srivastava, R., Dikshit, Μ, Srimal, RC, και Dhawan, BN Αντι-θρομβωτική δράση της κουρκουμίνης. Thromb.Res 11.01.1985? 40 (3): 413-417.

Srivastava, R., Puri, Β, Srimal, RC, και Dhawan, ΒΝ Επίδραση της κουρκουμίνης στην συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την αγγειακή σύνθεση προστακυκλίνης. Arzneimittelforschung. 1986? 36 (4): 715-717.

Van Dau Ν, Ν Ngoc Χαμ, Huy Khac D, και κ.ά.. Τα αποτελέσματα ενός παραδοσιακού φαρμάκου, tumeric (Curcuma longa), και του εικονικού φαρμάκου για την επούλωση του έλκους του δωδεκαδακτύλου. Phytomed 1998? 5 (1): 29-34.

Waghmare, PF, Chaudhari, ΑΕ, Karhadkar, VM, και Jamkhande, AS Συγκριτική αξιολόγηση των κουρκούμη και χλωρεξιδίνη γλυκονικό στοματικό διάλυμα για την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας και της ουλίτιδας: μια κλινική και μικροβιολογική μελέτη. J Contemp.Dent Pract. 2011? 12 (4): 221-224. 

Weisberg, SP, Leibel, R. και Tortoriello, DV Διαιτητικά κουρκουμίνη βελτιώνει σημαντικά την παχυσαρκία σχετίζεται με φλεγμονή και διαβήτη σε μοντέλα ποντικού Διαβητοπαχυσαρκίας. Ενδοκρινολογία 2008? 149 (7): 3549000000-3.558000000 εκατομμύρια.

Wongcharoen, W., Jai-Aue, Σ, Phrommintikul, Α, Nawarawong, W., Woragidpoonpol, S., Tepsuwan, Τ, Sukonthasarn, Α, Apaijai, Ν, και Chattipakorn, Ν Επιδράσεις των κουρκουμινοειδών σχετικά με τη συχνότητα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου μετά παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας μεταμόσχευση. Am J Οατάΐοΐ 01.07.2012? 110 (1): 40-44.

Yan, YD, Kim, DH, Σουνγκ, JH, Yong, CS, και Choi, ενισχυμένες με Hg από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα της docetaxel σε αρουραίους από τέσσερις διαδοχικές ημέρες προ-θεραπεία με κουρκουμίνη. Int J Pharm 10.31.2010? 399 (1-2): 116-120.

Yu, Υ, Ουγγαρία, Σλοβακία, και Yan, H. [Η μελέτη της αντίστασης στην ινσουλίνη και η λεπτίνη αντίσταση με το μοντέλο των αρουραίων απλότητα της παχυσαρκίας με κουρκουμίνη]. Zhonghua Yu Fang Yi.Xue.Za Zhi. 2008? 42 (11): 818 - 822.

Allen, ΝΔ, Mueller, L., Williams, SN, Quattrochi, LC, και Raucy, J. Η χρήση της διαδικασίας διαλογής μεγάλου όγκου προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των διαιτητικών φλαβονοειδών στην έκφραση του ανθρώπινου CYP1A1. ΟηίζΜβίαύ Dispos. 2001? 29 (8): 1074-1079.

Ampasavate, C., Sotanaphun, U., Phattanawasin, Ρ, και Piyapolrungroj, Ν Επιδράσεις της Curcuma spp. στην P-γλυκοπρωτεΐνη λειτουργία. Phytomedicine. 2010? 17 (7): 506-512.

Antony Β, Kizhakedath R Benny Μ Kuruvilla BT. Κλινική Αξιολόγηση του φυτικού προϊόντος (Rhulief & # 8482?) Στη διαχείριση οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Περίληψη 316. Οστεοαρθρίτιδα Χόνδρος 2011? 19 (S1): S145-S146.

Antony S, R Kuttan, Kuttan Γ Ανοσορρυθμιστικά δράση της κουρκουμίνης. Immunol Invest 1999? 28: 291-303.

Άπια-Opong, R., Ταξιάρχη, JN, Vugt-Lussenburg, Β, και Vermeulen, NP Αναστολή της ανθρώπινης ανασυνδυασμένης κυτοχρώματος Ρ450 με την κουρκουμίνη και η κουρκουμίνη προϊόντα αποσύνθεσης. Τοξικολογία 06.03.2007? 235 (1-2): 83-91. Προβολή αφηρημένο.

Araujo CC, Leon LL. Βιολογικές δραστηριότητες του φυτού Curcuma longa L. αναμνηστικά Inst Οσβάλντο Κρουζ 2001? 96: 723-8.

Baum L, Lam CW, Cheung SK, et al. Έξι μηνών, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή, πιλοτική κλινική μελέτη της κουρκουμίνης σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer (επιστολή). J Clin Psychopharmacol 2008? 28: 110-3.

Belcaro G, Cesarone MR, Dugall Μ, et αϊ. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του Meriva, ένα συγκρότημα κουρκουμίνη-φωσφατιδυλοχολίνη, κατά την εκτεταμένη χορήγηση σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Alt Med Rev 2010: 15: 337-4.

Carroll RE, Benya RV, Turgeon DK, et al. Φάση ΙΙα κλινική δοκιμή της κουρκουμίνης για την πρόληψη του παχέος νεοπλασίας. Καρκίνος Προηγούμενο Res (Φίλα) 2011? 4: 354-64.

Chandran Β, Goel Α Μία τυχαιοποιημένη, πιλοτική μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της κουρκουμίνης σε ασθενείς με ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα. Phytother Res 2012? 26: 1719-1725.

Choi, ΒΗ, Kim, CG, Lim, Υ, Shin, SY, and Lee, YH κουρκουμίνη ρυθμίζει προς τα κάτω το γονίδιο mdr1b πολυφαρμακευτική αντίσταση με αναστολή της ΡΙ3Κ / Akt / NF κάππα Β οδό. Cancer Lett. 18.01.2008? 259 (1): 111-118.

Deeb D, Xu ΥΧ, Jiang Η, et al. Κουρκουμίνη (diferuloyl-μεθάνιο) αυξάνει παράγοντα νέκρωσης όγκων που σχετίζονται με συνδέτη που επάγει απόπτωση επαγόμενη απόπτωση σε LNCaP κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Mol Καρκίνος Ther 2003? 2: 95-103.

Deodhar SD, Sethi R, Srimal RC. Προκαταρκτική μελέτη για αντιρευματικά δραστηριότητα της κουρκουμίνης (diferuloyl μεθάνιο). Ινδικό J Med Res 1980? 71: 632-4.

 Fetrow CW, Avila JR. Επαγγελματία Εγχειρίδιο της Συμπληρωματικές & Εναλλακτικές Φαρμάκων. 1η έκδοση. Springhouse, PA: Springhouse Corp., 1999.

Ganta, S., Devalapally, Η, και Amiji, Μ κουρκουμίνη αυξάνει βιοδιαθεσιμότητα από του στόματος και αντι-καρκινική θεραπευτική αποτελεσματικότητα της πακλιταξέλης κατά τη χορήγηση σε σκεύασμα νανογαλάκτωμα. J Pharm Sci 2010? 99 (11): 4630 έως 4641.

Hata Μ, Sasaki Ε, Ota Μ, et al. Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από κουρκουμίνη (κουρκουμάς). Επικοινωνία Δερματίτιδα 1997? 36: 107-8.

Ολλανδία, ML, Πανέτα, JA, Hoskins, JM, Bebawy, Μ, Roufogalis, BD, Allen, JD, και Arnold, JC Οι επιδράσεις των κανναβινοειδών στην P-γλυκοπρωτεΐνη μεταφορά και έκφραση σε κύτταρα ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα. ΒίοοΓΤβΓΠ 04.14.2006? 71 (8): 1146-1154.

Χου, XL, Takahashi, Κ, Κίηοδηίί, Ν, Qiu, F., Tanaka, Κ, Komatsu, Κ, Takahashi, Κ, και Αζιιπια, J. πιθανή ανασταλτική μηχανισμός του κουρκουμά ναρκωτικών από το CYP3A4 σε 1alpha, 25 διυδροξυβιταμίνη D3 αγωγή Caco-2 κύτταρα. Int.J Pharm 07.06.2007? 337 (1-2): 169-177.

Χου, XL, Takahashi, Κ, Tanaka, Κ, Tougou, Κ, Qiu, F., Komatsu, Κ, Takahashi, Κ, και Αζιιπια, J. Curcuma τα ναρκωτικά και η κουρκουμίνη ρυθμίζουν την έκφραση και λειτουργία του Ρ -gp σε Caco-2 κύτταρα σε τελείως αντίθετους τρόπους. Int.J Pharm 24.06.2008? 358 ​​(1-2): 224-229.

Jiao, Υ, Γουίλκινσον, J., Κριστίν, Pietsch Ε, Buss, JL, Wang, W., Planalp, R., Torti, FM, και Torti, SV αποσιδήρωσης στη βιολογική δράση της κουρκουμίνης. Radic.Biol.Med. 01.04.2006? 40 (7): 1152-1160. 

Junyaprasert, VB, Soonthornchareonnon, Ν, Thongpraditchote, S., Murakami, Τ, και Takano, Μ Ανασταλτικό αποτέλεσμα της Ταϊλάνδης φυτικά εκχυλίσματα για την P-γλυκοπρωτεΐνη μεσολάβηση εκροή. Phytother.Res 2006? 20 (1): 79-81.

Krizkova, J., Burdova, Κ, Hudecek, J., Stiborova, Μ, και Hodek, Π επαγωγή του κυτοχρώματος P450 στο λεπτό έντερο από χημειοπροληπτικές ενώσεις. Neuro.Endocrinol.Lett. 2008? 29 (5): 717-721.

Kulkarni RR, Patki PS, Jog VP, et al. Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με ένα herbomineral σύνθεση: μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη. J Ethnopharmacol 1991? 33: 91-5.

Kuptniratsaikul V, Thanakhumtorn S, Chinswangwatanakul Ρ, et αϊ. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του Curcuma domestica εκχυλισμάτων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γονάτου. J Altern Συμπλήρωμα Med 2009? 15: 891-7.

Kuttan R, Sudheeran PC, Josph CD. Κουρκούμη και κουρκουμίνη ως τοπικοί παράγοντες στην θεραπεία του καρκίνου. Tumori 1987? 73: 29-31.

Lal Β, Kapoor ΑΚ, Asthana ΕΠ, et al. Αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης στη διαχείριση της χρόνιας πρόσθια ραγοειδίτιδα. Phytother Res 1999? 13: 318-22.

Lee ΝΔ, Μπα SS, Byon JS, et al. Παροδικές πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός συνδέεται με την πρόσληψη κουρκουμίνης. Int J Cardiol 2011? 150: e50-2.

Limtrakul, Ρ, Chearwae, W., Shukla, S., Phisalphong, Γ, και Ambudkar, SV ρύθμιση της λειτουργίας των τριών μεταφορείς ABC ναρκωτικών, Ρ-γλυκοπρωτεΐνη (ABCB1), πρωτεΐνη αντίστασης μιτοξαντρόνη (ABCG2) και της πολυανθεκτικής πρωτεΐνη αντίστασης 1 (ABCC1) με τετραϋδροκουρκουμίνη, ένας κύριος μεταβολίτης της κουρκουμίνης. ΜοΙ Biochem. 2007? 296 (1-2): 85-95.

Nabekura, Τ Kamiyama, S., και Kitagawa, S. Επιδράσεις των διαιτητικών χημειοαποτρεπτικών φυτοχημικών επί της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης λειτουργία. Biochem.Biophys.Res Commun. 18.02.2005? 327 (3): 866-870.

RJ, Scott, βουλευτής, Giddings, ΑΜ, Walters, ΓΔ, Stierum, RH, Μέρεντιθ, Γ, και τη λίμνη, BG Επίδραση του βουτυλοϋδροξυτολουόλιο, κουρκουμίνη, προπυλγαλλικό και thiabendazole στο κυτόχρωμα Ρ450 μορφές σε καλλιεργημένα ανθρώπινα ηπατοκύτταρα. Xenobiotica 2008? 38 (6): 574-586.

Rasyid Α, Ραχμάν AR, Jaalam Κ, Lelo Α Επίδραση διαφορετικών δόσεων κουρκουμίνης στην ανθρώπινη χοληδόχο κύστη. Ασία Pac J Clin Nutr 2002? 11: 314-8.

Raucy, ο κανονισμός JL της έκφρασης του CYP3A4 σε ανθρώπινα ηπατοκύτταρα με τα φαρμακευτικά προϊόντα και φυσικά προϊόντα. ΟηίζΜβίαύ Dispos. 2003? 31 (5): 533-539.

Romiti, Ν, Tongiani, R., Cervelli, F., και Chieli, Ε Επιδράσεις της κουρκουμίνης στην P-γλυκοπρωτεΐνη σε πρωτογενείς καλλιέργειες ηπατοκυττάρων αρουραίου. Life Sci. 1998? 62 (25): 2349-2358.

 Shah BH, Nawaz Ζ, Pertani ΑΕ. Ανασταλτική δράση της κουρκουμίνης, ένα μπαχαρικό τροφίμων από κουρκούμη, επί ενεργοποίησης αιμοπεταλίων του παράγοντα και το αραχιδονικό οξύ-διαμεσολαβούμενη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων διαμέσου της αναστολής του σχηματισμού θρομβοξάνης και Ca2 + σηματοδότηση. Biochem Pharmacol 1999? 58: 1167-1172.

Sharma RA, McLelland ΥΕ, Λόφος KA, et al. Φαρμακοδυναμικές και φαρμακοκινητικές μελέτη της από του στόματος Curcuma εκχύλισμα σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Clin Cancer Res 2001? 7: 1894-900.

Shenouda, NS, Zhou, Γ, Browning, JD, Ansell, PJ, Sakla, MS, Lubahn, DB, και MacDonald, RS φυτοοιστρογόνα κοινά βότανα ρυθμίζουν προστάτη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων in vitro. Nutr.Cancer 2004? 49 (2): 200-208.

Srichairatanakool, Σ, Thephinlap, Γ, Phisalaphong, Γ, Porter, JB, και Fucharoen, Σ κουρκουμίνη συμβάλλει στην in vitro απομάκρυνση των μη-τρανσφερίνης σιδήρου με δεσμευμένο με δεφεριπρόνη και δεσφερριοξαμίνη σε θαλασσαιμικών πλάσμα. Med.Chem. 2007? 3 (5): 469-474.

Sugiyama Τ, Nagata J, Yamagishi Α, et αϊ. Επιλεκτική προστασία της κουρκουμίνης έναντι τετραχλωράνθρακα προκαλούμενη αδρανοποίηση των ηπατικών ισοενζύμων του κυτοχρώματος Ρ450 σε αρουραίους. Ζωή Sci 2006? 78: 2188 με 93.

Surh YJ. Αντι-όγκου προώθηση του δυναμικού των επιλεγμένων συστατικών μπαχαρικό με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις: μια σύντομη ανασκόπηση. Food Chem Τοχΐοοΐ 2002? 40: 1091 με 7.

Takada Υ, Bhardwaj Α, Potdar P, Aggarwal ΒΒ. Μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες διαφέρουν στην ικανότητά τους να καταστέλλουν την ενεργοποίηση του ΝΡ-κΒ, η αναστολή της έκφρασης της κυκλοοξυγενάσης-2 και κυκλίνη D1, και κατάργηση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Οηοοαβηβ 2004? 23: 9247-58.

Τανγκ, XQ, Bi, H., Φενγκ, JQ, και Cao, JG Επίδραση της κουρκουμίνης στην αντίσταση σε πολλά φάρμακα σε ανθεκτικές ανθρώπινη κυτταρική γραμμή γαστρικού καρκινώματος SGC7901 / VCR. Acta Pharmacol αμαρτία. 2005? 26 (8): 1009-1016.

Thaloor D, Singh ΑΚ, Sidhu GS, et al. Αναστολή της αγγειογόνου διαφοροποίηση των ανθρώπινων ενδοθηλιακών κυττάρων της ομφάλιας φλέβας με κουρκουμίνη. Η ανάπτυξη των κυττάρων Differ 1998? 9: 305-12.

Thamlikitkul V, Bunyapraphatsara Ν, Dechatiwongse Τ, et αϊ. Τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη του φυτού Curcuma domestica Val. για την δυσπεψία. J Med Assoc Ταϊλάνδης 1989? 72: 613-20.

Thapliyal R, Deshpande SS, Maru GB. Μηχανισμός (-οι) κουρκούμη μεσολάβηση προστατευτικές επιδράσεις κατά το βενζο (α) πυρένιο προερχόμενα προϊόντα προσθήκης DNA. Cancer Lett 2002? 175: 79-88. 

Thapliyal R, Maru GB. Αναστολή του κυτοχρώματος Ρ450 ισοενζύμων με κουρκουμίνες in vitro και in vivo. Food Chem Τοχΐοοΐ 2001? 39: 541-7. 

Tuntipopipat, S., Judprasong, Κ Zeder, C., Wasantwisut, Ε Winichagoon, Ρ, Charoenkiatkul, S., Hurrell, R. και Walczyk, Τ τσίλι, αλλά όχι κουρκούμη, αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου σε νεαρές γυναίκες από ένα ενισχυμένο με σίδηρο σύνθετο γεύμα. J Nutr. 2006? 136 (12): 2970-2974. 

Tuntipopipat, Σ, Zeder, Γ, Siriprapa, Ρ, και Charoenkiatkul, Σ ανασταλτικές επιδράσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων για τη διαθεσιμότητα του σιδήρου. Int.J Τροφίμων Sci.Nutr. 2009? 60 Suppl 1: 43-55.

Του Αγίου Βαλεντίνου, SP, το Le Nedelec, MJ, Menzies, AR, Scandlyn, MJ, Goodin, MG, και Rosengren, RJ κουρκουμίνη ρυθμίζει ένζυμα που μεταβολίζουν φάρμακα σε θηλυκά ποντίκια Webster Ελβετίας. Life Sci. 04.11.2006? 78 (20): 2391-2398.

 Yue, GG, Cheng, ΝΔ, Yu, H., Xu, ZS, Lee, JK, Hon, μμ, Lee, ΜΟΥ, Kennelly, EJ, Ντενγκ, Γ, Γιουνγκ, SK, Cassileth, BR, Fung, KP, Leung, Τ.Κ., και Lau, CB Ο ρόλος των turmerones επί κουρκουμίνη μεταφορά και Ρ-γλυκοπρωτεΐνης δραστηριότητες στην εντερική Caco-2 κύτταρα. J Med Food 2012? 15 (3): 242-252.

Zhang F, Altorki ΝΚ, Μέστρε JR, et al. Η κουρκουμίνη αναστέλλει την κυκλοοξυγενάση-2 μεταγραφή στη χολή οξύ- και φορβόλης ανθρώπινο γαστρεντερικό επιθηλιακά κύτταρα εστέρα θεραπεία. Καρκινογένεση 1999? 20: 445-51.

Zhang, W., Tan, TM και Lim, LY Επιπτώσεις της κουρκουμίνης που προκαλείται από τις αλλαγές στο Ρ-γλυκοπρωτεΐνη και έκφραση του CYP3A στη φαρμακοκινητική των από του στόματος κελιπρολόλης και μιδαζολάμη σε αρουραίους. ΟηίζΜβίαύ Dispos. 2007? 35 (1): 110-115.

 

Σημαντική Επισήμανση  

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το δικτυακό τόπο είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν την ιατρική γνωμάτευση. Η Επιχείρηση Βιότροπο δεν υιοθετεί ή υποστηρίζει αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία με οποιονδήποτε τρόπο! Αν αντιμετωπίζετε μία κατάσταση υγείας που απαιτεί ιατρική διάγνωση και θεραπεία, σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε στον ιατρό σας η σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

 

 Βιότροπο • Διατροφή-Υγεία-Πολιτισμός

 

Διαβάστηκε 6450 φορές

Προϊόντα

Facebook - Twitter

Χαρτης - Τοποθεσια

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κατηγορίες Προϊόντων

Τρόποι πληρωμής

Επικοινωνία

ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΙΟΤΡΟΠΟ

Λ. Παπαπαύλου 16 & Μαραγκουδάκη | Πλ. Ελευθερίας | Σέρρες | Ελλάδα

Τηλ. 6987 502309

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΖΕΙΔΩΡΟΣ

https://www.zeidoros.com/eshop/

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ζείδωρος | Εξοχών 1 |  Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων | ΤΚ 62124 | Ελλάδα

Τηλ. 6982 104135 και 6993 607802

Url: www.zeidoros.com  |  e-mail: info@zeidoros.com