Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 06:44

Η ιστορία του καφέ

Ο βοσκός και η κατσίκα

Η ιστορία του καφέ ξεκινάει με τις κατσίκες που χόρευαν! Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ένας μύθος. Λέγεται ότι ο Κάλντι, ένας Αιθίοπας βοσκός, παρατήρησε τις κατσίκες του να γίνονται πολύ ενεργητικές και ανήσυχες όταν έτρωγαν τα κεράσια από έναν συγκεκριμένο θάμνο. Μάζεψε λοιπόν μερικά κεράσια για τον εαυτό του, τα δοκίμασε και έτσι έγραψε την πρώτη σελίδα στην ιστορία του καφέ!

 

Τα καφεόδεντρα λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν στην περιοχή Κάφα (Kaffa). Αρχικά, τον καφέ τον απολάμβαναν σαν φαγητό και όχι σαν ρόφημα. Πρωτόγονες φυλές της Αιθιοπίας μάζευαν τους καρπούς από τον θάμνο του καφέ (επίσης γνωστοί και ως κεράσια επειδή μοιάζουν με κερασάκια) και τους ανακάτευαν με ζωικό λίπος, δημιουργώντας ένα είδος φαγητού εξαιρετικά πλούσιο σε ενέργεια.

Όμως ο καφές ευδοκιμούσε και στην Αραβική χερσόνησο όπου εκεί ήταν η πρώτη φορά που εξελίχθηκε σε ζεστό ρόφημα, γύρω στο 1000 μ.χ. Μέχρι τον 13ο αιώνα, ο καφές είχε μπει ολοκληρωτικά στην διατροφή των Μουσουλμάνων. Οι "Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες” των πρώτων χρόνων του Ισλάμ λέγεται ότι έπαιρναν την ενέργειά τους και τη ζωντάνια τους από το ζεστό ρόφημα του καφέ.

Όπως εξαπλωνόταν το Ισλάμ, έτσι εξαπλωνόταν και ο καφές. Όμως οι Άραβες ήσαν υπερπροστατευτικοί με τα καφεόδεντρα και δεν άφηναν κανένα γόνιμο σπόρο να περάσει τα σύνορα της Αραβίας, μέχρι και τον 16ο αιώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ένας Ινδός λαθρέμπορος ονομαζόμενος Μπαμπά Μπουτάν ξέφυγε από την Μέκκα με κρυμμένους σπόρους καφέ κολλημένους στο στήθος του. Έτσι, ο καφές άρχισε να καλλιιεργείται και στην Ινδία.

Μια λατρεμένη απόλαυση!

Ποιός δοκίμασε και δεν ξαναδοκίμασε; Ποιός δεν έχει κάποιο είδος καφέ στο σπίτι του; Ο καφές έχει μπει στη ζωή όλων μας και μας συνοδεύει σε στιγμές όπου είμαστε ή προτιμάμε να είμαστε μόνοι, παρέα, σε στιγμές γνωριμίας με άλλους, αλλά και σε στιγμές λύπης. Η διαφορετική γεύση που μπορεί κανείς να διαλέξει, τα υπέροχα έως μεθυστικά αρώματα, οδηγούν μέχρι και σε εθισμό. Ο καφές γίνεται μια απολαυστική, λατρεμένη συνήθεια!

 

Οι Ολλανδοί πρώτοι δημιούργησαν φυτεία καφέ το 1616, στο νησί της Ιάβας

Καθώς οι Ευρωπαίοι έμποροι επιστρέφανε στις πατρίδες τους από εξωτικά μέρη όπως η Αραβία, φέρνανε μαζί τους νέα για ένα καινούριο ρόφημα με μαύρο χρώμα. Οι Ολλανδοί πρώτοι το 1616 δημιούργησαν φυτεία καφέ στο νησί της Ιάβας, η οποία τότε ήταν αποικία τους.
Το πέρασμα του Ατλαντικού έγινε το 1727, σύμφωνα με έναν ακόμα μύθο: Ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας ζήτησε από έναν κατάσκοπο, τον Συνταγματάρχη Παχέτα, να περάσει κρυφά σπόρους καφέ στην χώρα του. Ο Παχέτα ταξίδεψε μέχρι την Γαλλική Γουϊνέα, όπου γοήτευσε τη γυναίκα του κυβερνήτη. Για να του το ανταποδώσει αυτή, του πρόσφερε ένα αποχαιρετιστήριο μπουκέτο ανθέων, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων και γόνιμους σπόρους καφέ. Σήμερα, η Βραζιλία αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ.

Το καφεόδεντρο (Coffea)

Παρόλο που οι περισσότεροι πίνουμε καθημερινά καφέ, ελάχιστοι γνωρίζουμε πως μοιάζει ένα δέντρο καφέ. Το καφεόδεντρο είναι ένα πολυετές αειθαλές δενδρύλλιο, καλυμμένο με σκούρο-πράσινα, μαλακά φύλλα που φυτρώνουν σε παράλληλα ζευγάρια. Μπορεί να φτάσει και τα 9 μέτρα, αλλά συνήθως το ύψος του διατηρείται στα 2 με 4 μέτρα, ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή. Χρειάζεται 3 με 4 χρόνια μετά το φύτεμα για να μπορέσει το δέντρο να παράγει καρπό. Τα άνθη του είναι λευκά και το άρωμα τους μοιάζει με αυτό του γιασεμιού. Αφού πέσουν τα πέταλα των λουλουδιών, ο καρπός του καφεόδεντρου χρειάζεται 6 με 7 μήνες για να ωριμάσει. Το δέντρο έχει την ιδιαιτερότητα να παράγει συνεχώς, φέροντας ταυτόχρονα άνθη και καρπούς, άλλους ώριμους και άλλους άγουρους. Κάθε καφεόδεντρο μπορεί να παράγει από μισό μέχρι ένα κιλό καφέ κάθε χρόνο.

 

Υπάρχουν δύο είδη καφεόδεντρου: η Coffea Arabica με το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και η Coffea Canephora (Robusta) με το 30% της παγκόσμιας παραγωγής. Απο αυτά τα δύο είδη, διακλαδίζονται 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες

Ο Coffea Arabica ευδοκιμεί σε υψόμετρα 700-2000 μέτρων και σε θερμοκρασίες 15 έως 25 °C. Eχει πλούσια αρώματα και περιέχει 1,1% καφεΐνη (το μισό δηλ. ποσοστό της ποικιλίας Canephora). Στο γενετικό του κώδικα βρίσκουμε 44 χρωμοσώματα και είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στις παρασιτογενείς ασθένειες. Το αρωματικό και γευστικό προφίλ των φλιτζανιών που συνθέτει, παρουσιάζει γεύση ελαφρώς πικρή, αρκετές φορές αυξημένης οξύτητας (αναλόγως την ποικιλία), απαλή και ιδιαίτερα αρωματική. Κάποιες από τις βασικές ποικιλίες του είναι οι Typical, Bourbon, Blue Mountain και Malabar. Γεωγραφικά τον συναντάμε κυρίως στη Νότια και Κεντρική Αμερική, στην Ανατολική Αφρική και την Ινδία.

Ο Coffea Canephora ευδοκιμεί σε πεδιάδες και σε χαμηλότερα υψόμετρα από το είδος Arabica, που συνήθως εκτείνονται από 200μ. και δεν ξεπερνούν τα 1000μ., σε θερμοκρασίες 25 έως 30 °C. Έχει δυνατή και γεμάτη γεύση, καφεΐνη 2,2% (διπλάσιο ποσοστό δηλαδή από την ποικιλία Arabica), είναι πιό ανθεκτικός, αλλά υστερεί σε αρώματα. Στο γενετικό του κώδικα βρίσκουμε 22 χρωμοσώματα, ενώ δείχνει ιδιαίτερη αντοχή στις θερμοκρασίες και στις παρασιτογενείς ασθένειες. Το αρωματικό και γευστικό προφίλ των φλιτζανιών που συνθέτει, παρουσιάζει πικρή γεύση, χωρίς ιδιαίτερη οξύτητα και πολύπλοκα αρώματα, αλλά πλούσιο σώμα. Θεωρείται κατώτερης ποιότητας από αυτήν του Coffea Arabica. Μερικές από τι κυριότερες ποικιλίες είναι οι Robusta, Nana και Conilon. Γεωγραφικά τον συναντάμε κυρίως στη Δυτική Αφρική, τη Βραζιλία και την Ασία.

Το καφεόδεντρο απαιτεί υγρό τροπικό κλίμα με γόνιμο έδαφος, άφθονες βροχές και υψόμετρο από 200 έως 2.500 μέτρα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές στην ζώνη του Ισημερινού, μεταξύ των Τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερου, δηλαδή, σε μια πολύ συγκεκριμένη ζώνη του πλανήτη, που εκτείνεται πέντε μοίρες πάνω και πέντε μοίρες κάτω από τον Ισημερινό, άρα το δικό μας γεωγραφικό μήκος και πλάτος βρίσκεται πολύ βόρεια από τη ζώνη αυτή, γι’αυτό και δεν υπάρχουν φυτείες καφέ στη χώρα μας. Το έδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες και το υψόμετρο, καθορίζουν την ποιότητα και τη γεύση του καφέ.

Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο ποικιλιών είναι κυρίως βοτανολογική και βρίσκεται στα χρωμοσώματα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στις τόσο διαφορετικές αρωματικές και γευστικές εμπειρίες! Αρα όταν μιλάμε για χαρμάνια καφέ εννοούμε την πρόσμιξη ορισμένων ποικιλιών, ενώ όταν βλέπουμε ποσοστά για παράδειγμα 70/30, εννοούμε ένα χαρμάνι το οποίο περιέχει 70% ποικιλίες Arabica και 30% Canephora (Robusta).

 

 

Η ζώνη του καφέ

 

Οπως εμφαίνεται και στον χάρτη ο καφές παράγεται στην ζώνη του Ισημερινού μεταξύ των Τροπικώντου Καρκίνου και του Αιγόκερου. 

 

Από πράσινο φρούτο κόκκινο κεράσι

Αυτό που αποκαλούμε κόκκο καφέ είναι ο σπόρος ενός φρούτου σαν κεράσι. Τα δέντρα του καφέ παράγουν καρπούς που ονoμάζονται κεράσια. Ωριμάζοντας ο καφές κιτρινίζει και μετά αποκτά ένα όμορφο κόκκινο χρώμα και το μέγεθος ενός κερασιού. Για το λόγο αυτό ονομάζουμε τον καρπό του καφέ κεράσι. Το κεράσι προστατεύεται από ένα χοντρό δέρμα που το περιβάλλει το λεγόμενο εξωκάρπιο. Ο καρπός αποτελείται από λευκοκίτρινη γλυκιά σάρκα το μεσοκάρπιο, με δύο ενωμένα οβάλ σπέρματα. Κάθε σπέρμα προστατεύεται από ένα αχνοκίτρινο περίβλημα το ενδοκάρπιο, απαραίτητο στη βλάστηση, και ένα λεπτό μαμβρανώδη υμένα το σπερμόδερμα, που είναι το αρσενικό στοιχείο του φυτού και επιτρέπει την ανάπτυξη του εμβρύου.  

 

Η συγκομιδή του καφέ

Η συγκομιδή του καφέ γίνεται μια φορά το χρόνο. Η περίοδος διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Οι περιοχές Βόρεια από τον Ισημερινό έχουν συγκομιδή από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάρτιο, ενώ οι περιοχές Νότια του Ισημερινού μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Ο καφές συνήθως συλλέγεται με το χέρι, είτε με τη μέθοδο stripping (απογύμνωση), κατά την οποία μαζεύονται όλα τα κεράσια του κλαδιού με μιας, είτε με τη μέθοδο picking (διαλογή) όπου γίνεται επιλεγμένη συλλογή των ώριμων μονάχα κερασιών. Η δεύτερη μέθοδος είναι σαφώς πιο ακριβή και χρησιμοποιείται μόνο για τον καφέ Arabica. Μόλις συλλεχθούν οι καρποί θα πρέπει να επεξεργαστούν το συντομότερο.

 

 

Η επεξεργασία του καφέ

Η επεξεργασία γίνεται με δύο τεχνικές α) την Ξηρή μέθοδο κατά την οποία οι καρποί απλώνονται στον ήλιο για να ξεραθούν. Είναι ένας τρόπος απλός και φθηνός. Κατά τη διάρκεια 7 έως 10 ημερών που ξεραίνονται, ανακατεύονται τακτικά ώσπου η υγρασία σους να κατέβει στο 11%. Οι καρποί σκουραίνουν και σκληραίνουν ενώ οι κόκκοι του καφέ παραμένουν φυλακισμένοι στο εσωτερικό τους. Εχουν πια στεγνώσει καλά όταν ακούγονται να χτυπάνε καθώς κουνάμε τον καρπό. β) Την Υγρή μέθοδο κατά την οποία οι σπόροι διαχωρίζονται από τον πολτό του καρπού μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή από ειδικές μηχανές με κυλίνδρους ή δίσκους. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε δεξαμενές για 12 με 48 ώρες, όπου με ζύμωση απομακρύνονται τα τελευταία μέρη του πολτού που έμειναν κολλημένα πάνω στους σπόρους. Τέλος ξηραίνονται με έκθεση στον ήλιο ή με ξηραντικές μηχανές με αέρα. Στη συνέχεια ο καφές συσκευάζεται ωμός (πράσινος καφές), σε σάκους από λινάτσα ή σιζάλ. Περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι πράσινου καφέ διακινούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

  

 

Beneficio del Rio Tarrazu (Costa Rica)

Το εργοστάσιο υγρής επεξεργασίας (beneficio del Rio Tarrazu) είναι από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά και με την μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση επεξεργασίας καφέ στον κόσμο!


Τα μεγάλα φορτηγά παραδίδουν τους καρπούς μέσα στην ημέρα και αφού μετρηθούν στο container που ονομάζεται medida ο καφές πέφτει στο γεμάτο νερό receiving tank.
Από εκείνο το σημείο ξεκινάει η επεξεργασία, αρχικά ο ποιοτικός διαχωρισμός (ξεχωρίζονται οι ώριμοι από τους λιγότερο ώριμους καρπούς) και στη συνέχεια, αφού πρώτα απομακρύνονται ξένα σώματα από το destoner, οι καρποί μεταφέρονται στα depulpers για την απομάκρυνση του εξωτερικού φλοιού.
Παρατήρησα ότι τα μη αποφλοιωμένα cherries απομακρύνονται όταν ο καφές μεταφέρεται στο criba, που είναι ένας κύλινδρος με μπάρες που έχουν συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και επεξεργάζονται αλλού με διαφορετική κατάταξη όσον αφορά την ποιότητα (2η & 3η ποιότητα).
Ο εξωτερικός φλοιός συλλέγεται και χρησιμοποιείται στη φυτεία για λίπασμα, ενώ οι αποφλοιωμένοι καρποί μεταφέρονται στα fermentation tanks (δεξαμενές) όπου θα παραμείνουν εκεί για περίπου 20 ώρες.
Η φάση αυτή κρίνεται πολύ κρίσιμη για την ποιότητα του καφέ γιατί η διάσπαση των σακχάρων πρέπει να γίνει μέχρι ενός βαθμού, αν ο καφές παραμείνει παραπάνω στη διαδικασία ζύμωσης τότε θα αποκτήσει γεύση σάπιου φρούτου!
Μόνο ο έμπειρος manager του mill θα πάρει την απόφαση απομάκρυνσης.
Κατά την νυχτερινή επίσκεψη είδα να «σπάνε» τη ζύμωση με την προσθήκη κρύου νερού και όταν ρώτησα το γιατί πήρα την απάντηση ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες η θερμοκρασία ήταν αυξημένη και δεν ήθελαν να δημιουργηθεί over fermentation.
Στη συνέχεια οι καρποί μεταφέρονται στο washing channel, οι ψυχρές θερμοκρασίες σταματάνε την ζύμωση αλλά και απομακρύνουν το mucilage. Αυτό είναι το τελικό σημείο διαχωρισμού των καρπών με βάση την βαρύτητα των κόκκων στην υγρή διαδικασία.

Dry Milling


Το 60% της υγρασίας του καφέ πρέπει να φτάσει περίπου στο 12%, και αυτό στην φάρμα La Minita γίνεται με τη βοήθεια των mechanical driers.
Ο ζεστός αέρας (60° C) έχει ρυθμιστεί για ομοιόμορφο στέγνωμα και μετά το τέλος της διαδικασίας ο καφές ξεκουράζεται για 10 ώρες.
Το huller απομακρύνει το parchment καθώς και το silver skin και ο καφές πλέον είναι στο τελικό στάδιο διαλογής σύμφωνα με την πυκνότητα των κόκκων.
Η ποιότητα του καφέ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την επεξεργασία στο milling γιατί τα γευστικά χαρακτηριστικά επηρεάζονται όχι από τις χημικές αλλαγές αλλά και η αυστηρή διαλογή των κόκκων καθορίζει αυτήν.
Στο τελευταίο εκπαιδευμένες γυναίκες διαλέγουν με το χέρι τους, τους κόκκους που θα χαρακτηριστούν ως La Minita.
Μόνο το 20% όλης της παραγωγής μπορεί να χαρακτηριστεί ως καφές La Minita! Γι' αυτό και η συγκεκριμένη φάρμα είναι τόσο μοναδική !
La Minita Tarrazu cup profile: great acidity, sweet aroma, clean aftertaste.

 

To καβούρδισμα του καφέ

Το καβούρδισμα είναι αναμφισβήτητα η πιο ευαίσθητη φάση σε όλη την πορεία επεξεργασίας του καφέ. Ο ωμός καφές θερμαίνεται σταδιακά σε καβουρδιστήρια χωρητικότητας 5 έως 240 κιλών. Σε είκοσι λεπτά η θερμοκρασία του καφέ έχει φτάσει τους 250 βαθμούς Κελσίου. Η συνεχής ανάδευση μέσα στον κάδο είναι απαραίτητη για να μην «αρπάξει» ο καφές. 

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑΤΟΣ

Το καβούρδισμα είναι υπόθεση των ειδικών και γίνεται σε καβουρδιστήρια χωρητικότητας 5-240 κιλών. Οι κόκκοι του καφέ ανακατεύονται συνεχώς και θερμαίνονται σταδιακά με ζεστό αέρα.

Οι κόκκοι στην αρχή κιτρινίζουν και μεγάλο μέρος της υγρασίας τους εξατμίζεται. Μετά από 8 περίπου λεπτά οι κόκκοι κάνουν το πρώτο «κρακ» και διπλασιάζονται σε μέγεθος. Στους 200οC αποκτούν ένα βαθύ καστανό χρώμα καθώς οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα που περιέχουν αρχίζουν να καραμελοποιούνται. Η φυσικο-χημική αντίδραση «de Maillard» ή πυρόλυση,  είναι αυτή που δημιουργεί την εντυπωσιακή γεύση και το γνωστό άρωμα του καφέ.  Ένα δεύτερο «κρακ» ακούγεται 3 με 5 λεπτά αργότερα, όταν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Η κάθε ποικιλία αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της, όξινο, φρουκτώδες, αρωματικό ή πικάντικο. Στους 200οC - 250οC οι κόκκοι αποκτούν βαθύ καστανό χρώμα, εξ αιτίας της καραμελοποίησης των σακχάρων!

Το καβούρδισμα του καφέ θεωρείται τέχνη!
Το ταλέντο του καφεκόπτη έγκειται στην ικανότητά του να χρησιμοποιήσει την ακοή, την όραση και την όσφρηση για να κρίνει ποιά είναι η ακριβής στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να διακοπεί το καβούρδισμα. Ο χρόνος καβουρδίσματος επηρεάζει το χρώμα και την γεύση του καφέ στο φλιτζάνι, γι' αυτό η διαδικασία που ακολουθείτε εξαρτάται από τον επιθυμητό τύπο του καφέ. Ο «Γαλλικός» απαιτεί συνήθως ένα σκούρο-καστανό καβούρδισμα, ενώ ο «Αμερικάνικος» ένα μέτριο χρώμα καφέ. Ο «Espresso» είναι από τους πιο σκούρους καφέδες.
Στις μέρες μας, η διαδικασία του καβουρδίσματος έχει επωφεληθεί από την σημαντική τεχνολογική πρόοδο. Στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες συστήματα υπολογιστών ελέγχουν την όλη διαδικασία. Όμως ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει πάντα ουσιαστικός: ο καφεκόπτης είναι αυτός που κρίνει το βαθμό καβουρδίσματος και το χρώμα των κόκκων. Αυτό το άγρυπνο βλέμμα είναι προϊόν μεγάλης πείρας γιατί κανείς δεν γεννιέται καφεκόπτης!

Ο χάρτης του καφέ!

 

r = robusta

m = robusta and arabica

a = arabica

 

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ!

 

Ο καφές εκτός των παραπάνω μεγάλων παραγωγών, καλλιεργείται σε περισσότερες από πενήντα χώρες στον κόσμο, αφού είναι το δεύτερο εμπορεύσιμο προϊόν μετά το πετρέλαιο και έχει πολύ μεγάλη ζήτηση!

Αλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή για να ανεφέρουμε μερικές είναι: το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Ακτή Ελεφαντοστούν, η Υεμένη κ.α..

Το θεματικό Εθνικό Πάρκο του Καφέ της Κολομβίας, βρίσκεται στο Quindio και στεγάζει το μουσείο με τις μόνιμες εκθέσεις για την καλλιέργεια, την ιστορία και την κουλτούρα του καφέ!

 

 

Βιότροπο Ποιότητα και στον καφέ!

Μια ιστορία που ξεκίνησε πριν έναν αιώνα σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων συνεχίζεται μέχρι σήμερα! Με σεβασμό στην παράδοση και αξίες αναλλοίωτες, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη συνεχίζουν να προσφέρουν στους λάτρεις του καφέ τη μοναδική εμπειρία φρεσκοαλεσμένων επιλεκτικών ποικιλιών.

Με οδηγούς την εμπειρία και την γνώση, o καφές Λουμίδη για ένα σχεδόν αιώνα, αποτελεί σίγουρα το πρότυπο, σε ό,τι αφορά το άρωμα, τη γεύση, τα χαρμάνια, το άλεσμα και την ποιότητα του κόκκου, προσφέροντας στον καταναλωτή μια συναρπαστική και ολοκληρωμένη εμπειρία, στο μαγικό κόσμο του καφέ, που τον ταξιδεύουν στην απόλαυση!

Τα καταστήματα Βιότροπο και Ζείδωρος θέτοντας πάντα υψηλά κριτήρια ποιότητας για τα προϊόντα τους, σας προσφέρουν φρέσκους κόκκους καφέ Λουμίδη, που αλέθονται μπροστά σας!

Διαθέτουμε έξι αυθεντικά χαρμάνια εξαιρετικού καφέ των καφεκοπτείων Λουμίδη →ξανθό, σκούρο, άρωμα, Αραβίας, Κολομβίας και χωρίς καφεΐνη.

Θα βρείτε επίσης και πράσινο καφέ Λουμίδη σε κόκκους, εξαιρετικής ποιότητας.

Σας περιμένουμε να σας εξυπηρετήσουμε με χαμόγελο και θετική διάθεση.

 
 

Ξανθός

Το κλασικό παραδοσιακό Βραζιλιάνικο χαρμάνι!

 

 

Σκούρος

Σιγοκαβουρδισμένο Βραζιλιάνικο χαρμάνι με δυνατή και πλούσια γεύση!

 

Αρωμα

Εξαιρετικός αυθεντικός καφές από 4 εκλεκτές ποικιλίες!

 

 

Αραβίας

Σκούρος, βαρύς και πολύ δυνατός καφές, έτσι όπως πίνεται στην Αραβική Χερσόνησο!

 

Κολομβίας

Δυνατό, γλυκό άρωμα με βελούδινη γεύση!

 

 

Χωρίς Καφεΐνη

Ευγενικό χαρμάνι χωρίς καφεΐνη για όλες τις ώρες της ημέρας!

 

 

 

Ολα τα χαρμάνια αλέθονται μπροστά σας

Όλα τα χαρμάνια περιέχουν φρέσκους κόκκους καφέ οι οποίοι αλέθονται μπροστά σας!

 


Αρωμα και φρεσκάδα!

Η ειδική βαλβίδα στην αεροστεγή συσκευασία διατηρεί όλο το άρωμα και τη φρεσκάδα του καφέ, μέχρι τη στιγμή που θα τον ανοίξουμε για να τον αλέσουμε φρέσκο και ζεστό μπροστά σας!

 

 

Ο Πράσινος καφές

Ο πράσινος καφές δηλαδή ο ωμός καφές πριν καβουρδιστεί έχει πολύτιμες λιποτροπικές και άλλες ιδιότητες για τις οποίες γράφουμε παρακάτω.

 

Ο πράσινος καφές είναι ο καφές που οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί. Η διαδικασία του ψησίματος των κόκκων καφέ μειώνει τα αποθέματα του χλωρογενικού οξέος. Γι’ αυτό και οι κόκκοι του πράσινου καφέ έχουν υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος σε σύγκριση με τους ψημένους κόκκους καφέ. Το χλωρογενικό οξύ πιστεύετε ότι βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη, στην απώλεια βάρους και σε άλλες παθήσεις. Επιπλέον το χλωρογενικό οξύ συντελεί στην αναστολή της  απελευθέρωσης της γλυκόζης στο αίμα μετά από τα γεύματα και αυξάνει την μεταβολική διαδικασία στο ήπαρ.

Ακόμη, το χλωρογενικό οξύ αναστέλλει την απελευθέρωση του ενζύμου G6P που έχει αποδειχθεί ότι σημαντικά σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ετσι στους διαβητικούς ο πράσινος καφές μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος.
Σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τόσο ο καφές και η καφεΐνη που περιέχει διαδραματίζουν προληπτικό ρόλο έναντι διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών της σύγχρονης κοινωνίας όπως διαβήτη τύπου 2, ενώ προωθείται η λιπόλυση και η πρόληψη της παχυσαρκίας. Μελέτες σε ανθρώπους επίσης έχουν δείξει ότι η καφεΐνη ενισχύει την ενέργεια, προσφέροντας τόνωση και ευεξία στον οργανισμό και υψηλή αθλητική απόδοση.

Πράσινος καφές και αδυνάτισμα

Τα τελευταία χρόνια, ο πράσινος καφές έχει γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους. Η επιστήμη που κρύβεται πίσω από αυτό το προϊόν είναι τέτοια που καθιστά τον πράσινο καφέ ικανό να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της λεπτίνης στον οργανισμό και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του μεταβολισμού

 

 

Πράσινος καφές   σε κόκκους από τα καφεκοπτεία Λουμίδη

Τα καφεκοπτεία Λουμίδη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την δυνατότητα παρασκευής ενός ροφήματος με μόνο 45-85 mg καφεΐνης, πλούσιο σε πολυφαινόλες και με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μια εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους, να φροντίσουν τη σιλουέτα τους και να αποκτήσουν μια μοναδική αίσθηση ευεξίας!

x

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

 Βιότροπο • Διατροφή-Υγεία-Πολιτισμός

 

 

 

  

Διαβάστηκε 2520 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μαγνήσιο → σε τι χρησιμεύει; Η Διατροφική Ζώνη »

Προϊόντα

Facebook - Twitter

Χαρτης - Τοποθεσια

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κατηγορίες Προϊόντων

Τρόποι πληρωμής

Επικοινωνία

ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΙΟΤΡΟΠΟ

Λ. Παπαπαύλου 16 & Μαραγκουδάκη | Πλ. Ελευθερίας | Σέρρες | Ελλάδα

Τηλ. 6987 502309

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΖΕΙΔΩΡΟΣ

https://www.zeidoros.com/eshop/

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ζείδωρος | Εξοχών 1 |  Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων | ΤΚ 62124 | Ελλάδα

Τηλ. 6982 104135 και 6993 607802

Url: www.zeidoros.com  |  e-mail: info@zeidoros.com