Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 20:11

ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

Τα λιπαρά οξέα (Fatty Acids), διακρίνονται σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (Saturated Fatty Acids) και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (Unsadurated Fatty Acids). Τα πρώτα έχουν απλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα (C-C), ενώ τα δεύτερα έναν ή περισσότερους διπλούς δεσμούς (C=C).

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι καλό να μην ξεπερνούν το 11% των ημερήσιων θερμίδων, γιατί αυξάνουν τη χοληστερίνη και τους κινδύνους καρδιακών και άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος κ.α..
Γενικότερα τα ζωϊκά λίπη είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και φτωχά σε ακόρεστα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα ιχθυέλαια και τα φυτικά έλαια, με κάποιες μόνο εξαιρέσεις όπως, το λάδι της Ινδικής καρύδας, και το φοινικέλαιο.
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την υγεία, αφού δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη και έχουν ευεργετική δράση στην καρδιά και στα αγγεία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τα Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα, και τα Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα με δύο ή περισσότερους δεσμούς άνθρακα.
 
Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα (Ωμέγα-9)
Στα Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα ανήκει κυρίως το Ελαϊκό οξύ (Ωμέγα 9), το οποίο και αποτελεί το 72% περίπου των λιπαρών οξέων της ελιάς, είναι δε και το πιο διαδεδομένο λιπαρό οξύ στη φύση. Σύμφωνα με έρευνες είναι πολύτιμο για την άριστη λειτουργία της καρδιάς και ενδεχομένως να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
 
Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα (Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6)
Στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ανήκουν οι δύο άλλες σημαντικές γνωστές ομάδες, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
 
Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα
Το Alpha Linolenic Acid (ALA) από την ομάδα των Ωμέγα-3 και το Linoleic Acid (LA) από την ομάδα των Ωμέγα-6, ονομάζονται απαραίτητα (Essential), επειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό, αλλά πρέπει να ληφθούν από τις τροφές (όπως συμβαίνει με τις βιταμίνες και τα μέταλλα).
 

 

ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (EPA και DHA)

Τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές των σπουδαίων λιπαρών οξέων EPA και DHA.

Θαυμαστές είναι οι ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι ευεργετικότατα για την καρδιά αφού μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, την υψηλή πίεση και την ομοκυστεϊνη, ενώ προλαμβάνουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων).
Επί πλέον, ασκούν ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και σε φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση, ενώ έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδίως όσον αφορά τον προστάτη, τους πνεύμονες και το στήθος.
Άριστη πηγή των Ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όμως μεγάλη κατανάλωση τέτοιων ψαριών, όταν δεν προέρχονται από καθαρές θάλασσες, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξικών βαρέων μετάλλων στον οργανισμό.
Ετσι είναι μεν καλό να τρώμε ψάρια (από καθαρές θάλασσες), αλλά, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες από τις συνηθισμένες για να λάβουμε τις απαραίτητες δόσεις που απαιτούνται και να μειώσουμε τον κίνδυνο των «κρυφών» φλεγμονών.

Επίσης μία σειρά από φυτικά έλαια και κυρίως το λινέλαιο (Flax Seed Oil) είναι πλούσια σε Αλφα Λινολενικό οξύ, το οποίο είναι δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και μπορεί να μετατρέπεται στο σώμα μας σε EPA και DHA. 

Τα σπουδαία αυτά λιπαρά οξέα της σειράς Ωμέγα-3 έχουν, μεταξύ άλλων πολύτιμες ιδιότητες οι οποίες αναφέρονται στο επόμενο κεφάλαιο.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ EPA και DHA

● Είναι το κλειδί για καλή υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού, του νευρολογικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

● Μειώνουν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, πράγμα ιδιαίτερα καλό για την καρδιά, αφού, άλλωστε, τα τριγλυκερίδια αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια από τη χοληστερίνη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (Jul 2002, Amer J Clin Nutrition) συμπληρώματα με ηπατοϊχθυέλαια που περιέχουν EPA και DHA, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την πίεση του αίματος και κάνουν τα αγγεία πιο ελαστικά.

Το DHA (Δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και το ΕΡΑ (Εικοσαπενταενοϊκό οξύ) εμποδίζει την παραγωγή Αραχιδονικού οξέος. Το Αραχιδονικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ που είναι προπομπός της «κρυφής» φλεγμονής.

● Μειώνουν την τάση συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, δρώντας έτσι προληπτικά κατά του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

● Υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν τις πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα. Αρκεί η χορήγηση λιγότερο των 1000mg ΕΡΑ+DHA για να σωθούν 20 στους χίλιους εμφραγματικοί.

● Ανακουφίζουν από ορισμένα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας και βοηθούν στην αποφυγή υποτροπιασμών της πάθησης του Crohn. Η θεραπεία για τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10-12 εβδομάδες. 

● Μελέτες in vitro και με ζώα έδειξαν ότι μειώνουν το σχηματισμό νεοπλασιών, εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενισχύουν την απόπτωση και τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο και έχουν αντιαγγειογενητική δράση.  Μέχρι στιγμής μία προκαταρκτική μελέτη σε ανθρώπους έδωσε θετικά αποτελέσματα στον καρκίνο του στήθους. Φυσικά χρειάζονται και άλλες μελέτες, ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα. Τα EPA και DHA βοηθούν επίσης τους καρκινοπαθείς να μειώσουν ή να σταματήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας, πράγμα ιδιαίτερης σημασίας για τη φύση της ασθένειας.

● Μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της υπέρτασης λαμβανόμενα μαζί με άλλα κατάλληλα συμπληρώματα, όπως μαγνήσιο, κάλιο, CoQ10, στα πλαίσια μιας αντιϋπερτασικής δίαιτας.

● Λόγω των αντιφλεγμονικών ιδιοτήτων τους ενδέχεται να μειώνουν τις κρίσεις άσθματος και να προστατεύουν τους μανιώδεις καπνιστές από το εμφύσημα.

● Βοηθούν στην αποφυγή απόρριψης μεταμοσχευθέντων νεφρών.

● Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις στηθάγχης.

● Σε συνδυασμό με το GLA (Ωμέγα-6 λιπαρό οξύ) βελτιώνουν τη ζωτικότητα και βοηθούν ασθενείς με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Σχετική μελέτη διάρκειας 3 μηνών έδωσε θετικά αποτελέσματα στο 85% των περιπτώσεων. Ο ίδιος συνδυασμός (1 EPA προς 4 GLA), έδωσε καλά αποτελέσματα τόσο στον περιορισμό σχηματισμού λίθων των νεφρών, όσο και στον περιορισμό της υπερασβεστιουρίας (J Urol. 1993. 149:253A).

● Φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πνευματικής υγείας, γενικά και κατάθλιψης ειδικότερα, πράγμα καθόλου παράξενο αν σκεφθούμε ότι το 50% και πλέον των εγκεφαλικών μας κυττάρων αποτελείται από λιποκύτταρα. Σε άρθρο τους στο American Journal of Clinical Nutrition οι Joseph Hibbeln και Norman Salem του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, συνέδεσαν τις συνεχώς αυξανόμενες περιπτώσεις κατάθλιψης κατά τα τελευταία 100 χρόνια στη Β. Αμερική με τη συνεχώς μειωμένη λήψη των Ωμέγα-3, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι επιστήμονες εξάλλου ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι παραλιακών περιοχών όπου η κατανάλωση ψαριού είναι υψηλή, υποφέρουν από κατάθλιψη πολύ λιγότερο από τους κατοίκους ηπειρωτικών περιοχών, όπου η κατανάλωση ψαριού είναι χαμηλή.

Χαμηλά επίπεδα DHA έχουν επίσης συσχετισθεί με τη γεροντική άνοια και το Alzheimer, με την απώλεια μνήμης και με προβλήματα όρασης (η συγκέντρωση DHA είναι υψηλή στη φαιά ουσία του εγκεφάλου και στον αμφιβληστροειδή). Σε έρευνα με ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από Alzheimer στη Σουηδία, βρέθηκε ότι είχαν χαμηλά επίπεδα DHA στο αίμα, ενώ μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της γεροντικής άνοιας σε ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα DHA.

Τέλος είναι ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, σύμφωνα με την οποία τα μωρά, των οποίων οι θηλάζουσες μητέρες είχαν πιο υψηλά επίπεδα Ωμέγα-3, ήσαν πιο ήρεμα, είχαν πιο ήσυχο ύπνο και είχαν λιγότερη υπνηλία αμέσως μετά το ξύπνημα (Amer j Clin Nutr. 2020. 76:608-13).

● Τα ΕΡΑ και DHA βοηθούν στην επίτευξη καλύτερων αθλητικών επιδόσεων, λόγω της αντιφλεγμονικής δράσης τους και της μείωσης της πηκτικότητας του αίματος, με αποτέλεσμα καλύτερη τροφοδότηση των ιστών με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Εξάλλου, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες αθλητών και φυσιοθεραπευτών (κυρίως από Δανία), τα Ωμέγα-3 σε συνδυασμό με Borage oil (Ωμέγα-6), βιταμίνες Α, Β-6, C, E και τα μέταλλα σελήνιο και ψευδάργυρο, είναι αποτελεσματικά για επαναλαμβανόμενες φλεγμονικές   κακώσεις   των αρθρώσεων, γνωστές σαν "χέρι του "τενίστα" και "χέρι το γκολφίστα". Τα αποτελέσματα είναι ορατά μέσα σε 2-3 εβδομάδες, ενώ σοβαρότερες περιπτώσεις απαιτούν περισσότερο χρόνο.

● Φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά κατά της δυσμηνόρροιας. Σε μια μελέτη που έγινε με έφηβες, χορηγήθηκαν ΕΡΑ, DHA και βιταμίνη Ε. Μετά δύο μήνες ο πόνος περιόδου μειώθηκε σημαντικά (Amer J Obst Gym. 1996. 174: 1335-1338).

● Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τόσο τα ΕΡΑ και DHA, όσο και τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (λινολεικό οξύ, GLA), βοηθούν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, επιμηκύνοντας τις περιόδους ύφεσης και μειώνοντας τον αριθμό και την ένταση των κρίσεων (Neurolog. 1984. 34:1441-5).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

-Πολλές από τις μελέτες που έχουν γίνει για τη διερεύνηση των ιδιοτήτων των EPA και DHA έχουν χρησιμοποιήσει υψηλές δοσολογίες (άνω των 2500mg ή άνω των 5000mg). Αυτό στην καθημερινή πράξη δεν είναι πάντα εύκολο. Η καλύτερη λύση θα ήταν ίσως ή παράλληλη αύξηση κατανάλωσης ψαριών (λιπαρών κατά προτίμηση) ή η χρήση λινελαίου (Flax Seed Oil) ή και ολόκληρων σπόρων λίνου. Το λινέλαιο είναι μια εξαιρετική πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το λινέλαιο μπορεί να χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ποτέ όμως στο μαγείρεμα, γιατί καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε σκούρες ερμητικά κλεισμένες φιάλες, επειδή οξειδώνεται πολύ εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε από οίκο που προσέχει ιδιαίτερα την ποιότητα των προϊόντων του. Οι αεροστεγείς κάψουλες (softgels), πάντως προστατεύουν καλύτερα το λινέλαιο.

-Τα προϊόντα που περιέχουν EPA και DHA θα πρέπει να περιέχουν και βιταμίνη Ε για προστασία από τις οξειδώσεις. Ατομα που ζουν σε μολυσμένο περιβάλλον ή καπνίζουν πολύ ή έχουν κακή διατροφή (Fast Food, έτοιμα φαγητά), καλό είναι να λαμβάνουν τα προϊόντα αυτά με επιπρόσθετη βιταμίνη Ε ή με αντιοξειδωτικά προϊόντα για προστασία των EPA και DHA από τις οξειδώσεις μέσα στο σώμα. Τα άτομα αυτά, ούτως ή άλλως χρειάζονται γενικώς αντιοξειδωτική προστασία.

-Το μουρουνέλαιο περιέχει αξιόλογες, αλλά όχι υψηλές ποσότητες EPA και DHA. Αν αυξήσετε πολύ τη λήψη του για να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα EPA και DHA, κινδυνεύετε από την τοξικότητα των βιταμινών A και D, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα στο μουρουνέλαιο, δεν αποβάλλονται με τα ούρα (είναι λιποδιαλυτές) και είναι τοξικές σε υψηλές δοσολογίες.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ   

-To EΡA και DHA και το Αλφα Λινολεικό Οξύ δεν έχουν τοξικότητα.

-Λόγω των αντιθρομβωτικών τους ιδιοτήτων θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή από τους αιμοφιλικούς και όσους λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα, και να διακόπτονται πριν από μία εγχείρηση.

-Παιδιά τα οποία έχουν συχνές αιμορραγίες μύτης θα πρέπει να κάνουν περιορισμένη κατανάλωση μουρουνέλαιου ή άλλων ιχθυελαίων

 
ΟΜΕΓΑ-6 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Η ομάδα των Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων έχει εξαιρετική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Δύο από τα σημαντικότερα οξέα της ομάδας αυτής είναι το Λινολεϊκό οξύ (Linoleic Acid) και το Γάμμα Λινολενικό Οξύ (Gamma Linoleic Acid (GLA)) το οποίο έχει μεγάλη θεραπευτική αξία.
Παρ’όλο όμως που το Λινολεϊκό Οξύ είναι τόσο απαραίτητο για τον οργανισμό, αφού η τέλεια έλλειψή του θα οδηγούσε στο θάνατο τα κύτταρά μας και η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί το λινολεϊκό οξύ, που έχει ορισμένες φλεγμονικές ιδιότητες, ανταγωνίζεται για το ίδιο ένζυμο-μετατροπέα με το Αλφα Λινολενικό Οξύ που έχει αντιφλεγμονικές ιδιότητες (το λινολεϊκό οξύ μπορεί να μετατραπεί στο σώμα μας σε Ωμέγα-6 και το Αλφα Λινολενικό Οξύ σε Ωμέγα-3).
Αν λοιπόν γίνει υπερκατανάλωση λινολεϊκού οξέος μπορεί αυτό να προκαλέσει συμπτώματα ανεπάρκειας των EPA και DHA, αν η διατροφή μας είναι φτωχή στα πολύτιμα αυτά λιπαρά οξέα και το σώμα μας βασίζεται στο Αλφα Λινολενικό Οξύ για τη σύνθεσή τους.
Στη διατροφή των κατοίκων των ανεπτυγμένων Δυτικών χωρών η αναλογία Ωμέγα-3 προς Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων είναι σήμερα 1 προς 24, ενώ όταν ο άνθρωπος ζούσε σαν κυνηγός-συλλέκτης καρπών ήταν 1 προς 5.
Είναι και αυτός λοιπόν ένας λόγος για την ανησυχητική εξάπλωση σε μεγάλο βαθμό εκφυλιστικών –και όχι μόνο- ασθενειών όπως καρδιοπαθειών, καρκίνου, διαβήτη κ.α..
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πολλοί σοβαροί λόγοι που βοήθησαν σε αυτή την επιδημικών διαστάσεων εξάπλωση των ασθενειών που προαναφέραμε, όπως, η μεγάλη αύξηση κατανάλωσης κορεσμένων λιπών, η επεξεργασία, των τροφών και η απογύμνωσή τους από ζωτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά), η μεγάλη κατανάλωση αφύσικων ραφιναρισμένων υδατανθράκων (άμυλα, άσπρη ζάχαρη κ.λ.π.) και η μείωση των πολύτιμων φυτικών ινών.  
Ευτυχώς η κατανάλωση ελαιολάδου το οποίο περιέχει κυρίως ελαϊκό οξύ (Ωμέγα-9), αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την υπερκατανάλωση λινολεϊκού οξέος.
Αντίθετα τα σπορέλαια που καταναλώνονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό κυρίως στις Δυτικές χώρες, όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογέλαιο, είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ. Πέραν αυτού τα λάδια αυτά είναι συνήθως χαμηλής ποιότητας, ραφιναρισμένα, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί τα περισσότερα από τα πολύτιμα συστατικά τους.

GLA (Γάμμα Λινολενικό Οξύ)

Iδιότητες
Το Γάμμα Λινολενικό Οξύ (GLA) όπως προαναφέραμε είναι ένα λιπαρό οξύ με μεγάλη θεραπευτική αξία, αφού είναι πρόδρομος της προσταγλανδίνης Ε1 (PGE1) την οποία χρησιμοποιεί το σώμα μας για να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές, για την άμυνά του απέναντι στις παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες κ.λ.π..
Το GLA μπορεί να παραχθεί στο σώμα μας από το λινολεϊκό οξύ, το οποίο συνήθως είναι άφθονο στη διατροφή μας. Αυτό όμως δυστυχώς δεν σημαίνει ότι και το παραγόμενο στον οργανισμό μας GLA θα είναι άφθονο, επειδή για την μετατροπή του λινολεϊκού οξέος σε GLA, (όπως και για τη μετατροπή του Αλφα Λινολενικού Οξέος σε EPA και DHA) απαιτείται το ένζυμο Δέλτα-έξι-Δεσατουράση (Delta-6-Desaturase, D6D) και το οποίο για διάφορους λόγους συνήθως βρίσκεται σε ανεπάρκεια στο σώμα μας. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι η ηλικία, το στρες, η κατάχρηση ζάχαρης και αλκοόλ, κορεσμένων λιπών, η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, κυρίως C, B-3, B-6, μαγνησίου, ψευδαργύρου, ή ορισμένες ασθένειες όπως διαβήτης, καρκίνος, υποθυρεοειδισμός κ.α..
Ετσι, όπως γίνεται κατανοητό θα πρέπει να βασισθούμε σε διατροφικές πηγές πλούσιες σε GLA, για να ευεργετηθούμε από τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Το λάδι Οινοθήρα (Νυχτολούλουδο) ή EPO (Evening Primrose Oil) είναι μια εξαιρετική πηγή GLA και χρησιμοποιείται ευρέως, ενώ το λάδι Μπουράντζας (Borage Oil) θεωρείται ακόμα καλύτερη πηγή αφού περιέχει περισσότερο GLA και λιγότερο λινολεϊκό οξύ σε σχέση με το EPO.
 
GLA και αρθρίτιδα
Σε πολλές μελέτες με ζώα έχει αποδειχθεί ότι το GLA καταστέλλει τις φλεγμονές και περιορίζει τους τραυματισμούς των ιστών. Μελέτες με πάσχοντες από αρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Σε μια μελέτη πάσχοντες από αρθρίτιδα είχαν καλύτερη κινητικότητα και περιορισμό της πρωϊνής δυσκαμψίας, μετά από λήψη 800mg GLA για 12 εβδομάδες. Διπλή-τυφλή μελέτη με πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, στους οποίους δόθηκαν 540mg GLA ή Placedoγια ένα χρόνο, έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση στην ομάδα του GLA.
Σε άλλες διπλές-τυφλές κλινικές μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης χορηγήθηκε η αρκετά υψηλή δοσολογία των 1400mg GLA (από Borage oil), σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι παρουσίασαν πάνω από 40% μείωση του πρηξίματος και πόνου των αρθρώσεων.
Άλλες μελέτες με ασθενείς που έπαιρναν χημικά φάρμακα έδειξαν ότι η προσθήκη GLA βελτίωσε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, ενώ άλλοι ασθενείς μπόρεσαν να μειώσουν τη δοσολογία των φαρμάκων, πράγμα ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένων των σοβαρών παρενεργειών των φαρμάκων αυτών και της έλλειψης παρενεργειών του GLA.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το GLAδεν δίνει άμεσα αποτελέσματα και θα πρέπει να παρέλθουν αρκετές εβδομάδες πριν σημειωθεί αξιοσημείωτος περιορισμός του πόνου.  
 
GLA και καρκίνος
Ερευνες με καλλιέργειες ιστών έχουν δείξει ότι το GLA σκοτώνει 40 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, χωρίς να βλάπτει τα φυσιολογικά κύτταρα. Ερευνητές του Northwestern University (ΗΠΑ) ενέχυσαν GLA σε καλλιέργεια καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το GLA όχι μόνο εμπόδισε τη δράση του γονιδίου Her-2/new που εμπλέκεται στο 30% περίπου των καρκίνων του στήθους, αλλά κατέστησε επίσης τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στο αντικαρκινικό φάρμακο Herbecin (JNat Canc In. Nov. 2005).
Προκαταρκτικές κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το GLA μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση του εγκεφαλικού γλοιώματος κατά 1 με 2 χρόνια ενώ έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες στον καρκίνο του παγκρέατος.
Φυσικά θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλές ακόμα μελέτες δεδομένου ότι η έρευνα στον τομέα αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
 
GLA και δέρμα
Τακτική λήψη GLA θεωρείται ότι βοηθά το δέρμα να γίνει ελαστικό και απαλό, ενώ μπορεί να σταματήσει το σπάσιμο και ξεφλούδισμα των νυχιών.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το GLA φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο ατοπικό (αλλεργικό) έκζεμα και στην αλλεργική δερματίτιδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη λεπτώδη ατοπική δερματίτιδα, τόσο ως προς τον κνησμό, όσο και ως προς την έκταση των δερματικών αλλοιώσεων.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το GLAανακουφίζει σημαντικά νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση από δερματικά προβλήματα οφειλόμενα σε ουραιμία.
 
GLA και διαβήτης
Φαίνεται ότι ορισμένες ανωμαλίες στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων σχετίζονται με επιπλοκές του διαβήτη και, ίσως και με την εμφάνισή του.
Ορισμένοι ερευνητές υποθέτουν ότι ο οργανισμός των διαβητικών δυσκολεύεται να συνθέσει GLA από το λινολεϊκό οξύ με αποτέλεσμα να πάσχει από μη επαρκή παραγωγή προσταγλανδίνης (PGE1).
Η δίαιτα των διαβητικών σύμφωνα με τους ερευνητές αυτούς θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε GLA ή συμπληρώματα GLA.
Ιδιαίτερη αξία έχει το GLA στη διαβητική νεφροπάθεια. Σύμφωνα με πολύ καλά οργανωμένη διπλή-τυφλή μελέτη, η χορήγηση 480mgGLAσε διαβητικούς τύπου 1 και 2 για ένα έτος, βελτίωσε τις 13 από τις 16 παραμέτρους που εξετάσθηκαν (Diabetes care. 1993. 16-8-16), ενώ από άλλη μελέτη προκύπτουν ενδείξεις ότι το GLA εμποδίζει και την έναρξη εκδήλωσης της διαβητικής νεφροπάθειας (Diabetic Medicine. 1994. 145-9).
 
 
EPO (Λάδι Νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil)
Γυναίκες με περιοδικούς πόνους στο στήθος (μασταλγία) μπορούν να ωφεληθούν από το EPO. όπως έδειξε μελέτη με 566 γυναίκες (BJCP, 1992, 46: 161-4).
Στη μελέτη χορηγήθηκαν 3000mg EPO την ημέρα κατά τον πρώτο μήνα και 2000mg τους δύο επόμενους. Ποσοστό 58% των γυναικών παρουσίασε ανακούφιση από τους πόνους.
Επίσης γυναίκες με πολυκυστική πάθηση των μαστών ανακουφίζονται από τον πόνο και την ευαισθησία των μαστών με τη λήψη EPO, ιδίως σε συνδυασμό με 400 I.U. βιταμίνης Ε.
Σε μικρή διπλά-τυφλή μελέτη με 21 άτομα με σύνδρομο Raynaud (σπασμός μικρών αρτηριών των δακτύλων), στα οποία χορηγήθηκε EPO είχε θετικό αποτέλεσμα αφού μείωσε τόσο τη συχνότητα των επεισοδίων (σημαντικά), όσο και τη σοβαρότητά τους, παρόλο που δεν παρατηρήθηκε βελτίωση της ροής του αίματος (Thromb Haemost 1985:490-94).
Σύμφωνα με μελέτη το EPO φαίνεται να ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην απώλεια βάρους, σε άτομα με επιπλέον βάρος 10% τουλάχιστον σε σχέση με το κανονικό. Σε άτομα με κανονικό βάρος φαίνεται ότι δεν ασκεί καμμία επίδραση.
Τέλος, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που το EPO υπήρξε ευεργετικό στην ενδομητρίωση, υψηλή πίεση, οστεοπόρωση, προστατίτιδα.
 
Αντενδείξεις-Προφυλάξεις
To EPO (Evening Primrose Oil) δεν παρουσιάζει τοξικότητα ή παρενέργειες αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ήπιων στοματικών διαταραχών. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται με το φαγητό. Εχουν επίσης αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις υπερευαίσθητων ατόμων που παρουσίασαν πονοκέφαλο ή ήπια συμπτώματα ναυτίας. Το EPO δεν θα πρέπει να δίνεται σε άτομα με σχιζοφρένεια που παίρνουν το φάρμακο Chlorpromazine (thorazine).  

 

ENERZONA OMEGA 3 RX (120 CAPS)

Το ιχθυέλαιο της Διατροφικής Ζώνης

 
Αν τα Ωμέγα-3 είναι τόσο πολύτιμα για την υγεία άλλο τόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε ιθχυέλαιο υψηλής καθαρότητας. Το ιχθυέλαιο της Διατροφικής Ζώνης είναι μοριακά απεσταγμένο για υψηλή καθαρότητα. Εξελίχθηκε από τον Dr. Barry Sears, εμπνευστή της Διατροφικής Ζώνης, μέσα από επίπονες και μακροχρόνιες έρευνες 25 ετών.
 

Μοριακά απεσταγμένο για υψηλή καθαρότητα

Πλούσιο σε λιπαρά οξέα EPA & DHA

Για κάθε 1000mg ιχθυελαίου τα 750mg είναι Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εκ των οποίων:

EPA (Εισοσαπεντανοϊκό οξύ) 200mg

DHA (Δοκοσοεξανοϊκό οξύ)200mg

Λοιπά Ωμέγα-3 150mg

Διατίθεται σε συσκευασίες: 120 κάψουλες και σε υγρή μορφή 100ml (3 φιαλίδια Χ33,3ml)

Αριθμ. Έγκρισης ΕΟΦ24309/18-4-2005

ΣΟΥΠΕΡ ΜΟΡΙΑΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΟ ΩΜΕΓΑ-3


Όλα ανεξάρτητα τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει πρώτα να έχουν την έγκριση του ΕΟΦ (εθνικός οργανισμός φαρμάκων) και μετά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς δισταγμό.
Το ωμέγα- 3 όμως εκτός από την έγκριση του ΕΟΦ θα πρέπει να έχει εγκριθεί και από το μόνο παγκοσμίως Ερευνητικό Κέντρο για τα Ωμέγα-3 IFOS το οποίο έχει θέσει Διεθνή Κριτήρια για τα Ωμέγα -3 (ιχθυέλαια) και το οποίο πιστοποιεί την καθαρότητά τους (σούπερ μοριακή απόσταξη). Εάν δεν έχει εγκριθεί το ωμέγα-3 από το IFOS τότε δεν είναι σούπερ μοριακά αποσταγμένο και έχει βαριά μέταλλα όπως, υπεροξείδιο, επίπεδα τοξίνωσης, οργανικό υδραργυρο, πολυχλωριομένα δυφαινίλια, διοξίνες και φουράνια.
Το ακατέργαστο ιχθυέλαιο μοιάζει με τον υπόνομο της θάλασσας. Ό,τι είναι αδιάλυτο στο νερό, όπως το πολυχλωριωμένο διφαινυλίο, το DDT και τα μίγματα του οργανικού υδράργυρου, βρίσκεται και στο ακατέργαστο ιχθυέλαιο. Για να αφαιρεθούν αυτά τα χημικά απαιτείται μια εκτεταμένη χημική επεξεργασία και συνήθως χρειάζονται 100 κιλά υγιεινού ωμέγα-3 (ιχθυελαίου), για να παρασκευαστεί 1 κιλό από το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3.
Το ωμέγα-3 της Διατροφικής Ζώνης έχει την πιστοποίηση του ερευνητικού κέντρου International Fish Oil Standard (IFOS) το οποίο κάνει έρευνες για την καθαρότητα δηλ. σούπερ μοριακή απόσταξη των  ωμέγα-3 παγκοσμίως.  Μετά από την έρευνα όσα ωμέγα-3 έχουν 5 αστέρια αυτά είναι και τα καλύτερα στον Κόσμο.
Το
  International Fish Oil Standard είναι το ερευνητικό κέντρο του ΠανεπιστημίουGuelph Research Park Ontario στον Καναδά.

 

 

Προτεινόμενα Προϊόντα:

 

Βιότροπο • Διατροφή-Υγεία-Πολιτισμός

Διαβάστηκε 6711 φορές

Προϊόντα

Facebook - Twitter

Χαρτης - Τοποθεσια

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κατηγορίες Προϊόντων

Τρόποι πληρωμής

Επικοινωνία

ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΙΟΤΡΟΠΟ

Λ. Παπαπαύλου 16 & Μαραγκουδάκη | Πλ. Ελευθερίας | Σέρρες | Ελλάδα

Τηλ. 6987 502309

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΖΕΙΔΩΡΟΣ

https://www.zeidoros.com/eshop/

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ζείδωρος | Εξοχών 1 |  Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων | ΤΚ 62124 | Ελλάδα

Τηλ. 6982 104135 και 6993 607802

Url: www.zeidoros.com  |  e-mail: info@zeidoros.com